Париз: Због става САД обустављање преговора о трговинском споразуму

Обустављање преговора о споразуму о Трансатлантском партнерству за трговину и инвестиције је "најизвеснија опција" имајући у виду амерички став, оценио је Матијас Фекл, француски државни секретар за спољну трговину.

"Имајући у виду став који данас имају САД, то је најизвеснија опција", рекао је Фекл за радио Европа 1.

Гринпис је јуче објавио 248 страница тајних докумената о преговорима у којима се наводе, како тврди та невладина организација за заштиту околине, негативне последице ТТИП-а на околину и здравље.

Фекл је навео и да годину дана критикује став САД. "Желимо реципроцитет. Европа нуди много а заузврат добија мало. То није прихватљиво", рекао је француски званичник.

Фекл је рекао да Париз жели да француска мала и средња предузећа имају приступ америчком тржишту, да жели да заштити своју пољопривреду и географско порекло робе.

Немачки вицеканцелар Зигмар Габријел је уочи последње рунде преговора о ТТИП-у рекао да Американци не желе да отворе своје јавне тендере за европске фирме и да је то сасвим супротно слободној трговини.

У Њујорку је прошле недеље отворена нова рунда преговора о ТТИП-у, чији је циљ формирање највеће зоне слободне трговине са 800 милиона становника.

Закључивање споразума планирано је за ову годину, али су разлике, како се чини, сувише велике да би се премостиле до краја 2016.

Критичари споразума упозоравају да би он угрозио заштиту потрошача и еколошке стандарде као и да отвара могућност да мултинационалне компаније оспоравају законе једне државе пред неким арбитражним судом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара