Испорука руских возова Србији до почетка 2017.

Први заменик директора компаније руских железница "РЖД Интернешенел" Мансурбек Султанов рекао је да ће свих 27 нових дизел-моторних руских возова бити испоручено Србији до почетка 2017. године, а 10 је већ стигло у Србију.

Мансурбек Султанов је рекао да је то у складу са уговорним роком из Анекса 5 основног уговора о реализацији руског кредита.

Султанов је рекао да је 10 возова већ испоручено, као и да ће у Србији ускоро бити још два воза, с обзиром на то да су тренутно две нове дизелке на техничком пријему у фабрици.

Султанов је навео да је вредност набавке 27 дизел-возова 100 милиона долара.

Србија купује те возове од руске компаније "Метровагонмаш" захваљујући средствима руског кредита, чија је вредност 800 милиона долара.

"То су добри и модерни возови, који могу брзо да иду и мислим да су путници у Србији задовољни", нагласио је Султанов.

Подсетио је да је железничко предузеће "Србија воз" недавно пустило у саобраћај нови руски воз на прузи Београд–Вршац и истакао да путници од тада на тој линији много више користе железнички саобраћај.

Реч је о возовима који саобраћају на неелектрифицираним пругама, у локалном и регионалном унутрашњем саобраћају.

То су савремени климатизовани возови који имају 246 места, 120 за седење и 126 за стајање, а њихова брзина је 120 километара на сат.

Гарнитуре имају и места за бицикле, вакуум тоалете, као и места прилагођена особама са посебним потребама.

Србија је пре неколико године купила 12 нових руских возова од исте руске компаније – Метровагонмаш, али та набавка је била реализована средствима другог кредита, који је добијен од железничке банке Еврофиме.

До сада је стигло 10 возова, од којих је осам већ у саобраћају.

Очекује се да преостале две које су стигле буду у саобраћају за око недељу дана.

Два воза саобраћају на прузи Вршац–Београд Дунав станица и по један воз на пругама Зрењанин-Кикинда, Зрењанин-Дебељача, Сомбор-Оџаци-Нови Сад-Оџаци-Сомбор, Суботица-Сента-Кикинда-Сента-Суботица.

Један воз саобраћај по потреби на једној од три релације: Краљево-Косово Поље, Краљево-Пожега, Краљево-Сталаћ-Јагодина и један воз као резервна гарнитура чека у Новом Саду.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво