Закон на делу, расте број регистрованих радњи

После празника почиње пуна примена Закона о инспекцијском надзору који је ступио на снагу крајем јула прошле године. У августу је 70 одсто скочио број регистрованих предузетничких радњи у односу на претходне месеце, реккла је за РТС министарка Кори Удовички.

Боље услове рада и заштиту радника, као и борбу против сиве економије и рада на црно, законодавац је предвидео Законом о инспекцијском надзору чија пуна примена почиње по завршетку празничних дана. Закон је ступио на снагу крајем јула 2015. и омогућио инспекторима да контролишу и непријављене фирме. У Влади кажу да је захваљујући њему смањен рад на црно за пет одсто и регистровано 4,5 хиљада фирми из сиве зоне. 

О томе шта се мења законом за РТС је говорила потпредседница Владе и министарка државне управе Кори Удовички. 

Шта значи пуна примена закона, односно шта се примењује а што није важило претходних месеци?

Пртходни месеци су били месеци припреме за нови начин понашања. Оно што се сад дешава је суштина закона, мора тај надзор да буде заснован на плановима, а планови на реалној процени ризика. Зашто би инспекција долазила три пута код вас, а ниједном код неког другог. То дозвољава велику произвољност. Други проблем, који се сада отклања, је да дође инспекција а да ви не знате шта ће да вас удари. Сада грађани, односно привредни субјекти могу да очекују да када дође инспектор могу тачно да знају шта да очекују - да се прође кроз контролну листу и могу унапред да се припреме за инспекцију јер знају шта то треба да буде усклађено и како. Ствар је у промени односа, није циљ Закона да ухвати некога у грешци него да их спречава.

Шта је постигнуто протеклих месеци?

Већ одмах у августу је 70 одсто скочио број регистрованих предузетничких радњи у односу на претходне месеце, и у периоду од тада до сада, када упоредимо са претходном годином, укупно је преко 15 одсто скочио број регистрованих радњи. Предузетници који предузимају послове су свесвни да морају да буду регистровани, јер морамо да будемо уређена земља.

Колико радника пријављено?

Затечено је преко 16.000, а 12.500 је после тога регистровано. Та разалика је у радницима, да када се иде на бело пословање, послодавац то можда није могао да одржи.

Шта инспектори најчешће налазе на тењрену као неправилност?

Или нерегистровање рандика, или неплаћање пуних зарада, међутим, то сада опада. Расте број регистрације радника, на пример у првом квартралу, 6.500 радника је регистровано. Оно што је у ствари највећа главобоља и оно што желимо да променимо је што инспекција проналази пуно неусаглашености формалне природе - папири, да ли су истакнуте цене, да ли је истекла нека лиценца.

Ви сте задужени на рационализацију јавне управе, од првобитног плана да се смањи број запослоених за 75.000 како је договорено са ММФ-ом се одустало. Сада се прича о 30-35 хиљада ранних места која треба угасити. Шта је до сада урађено?

И даље се ради на оном смањењу од 14,5 хиљада до краја 2015. године. Шта ће бити у будућности то је за нову влади да одреди. Верујем да наша управа не би могла да издржи нити квалитет услуга за грађане, нити стандард ту целу цифру о којој је било реч. 

За ову годину Фисклани савет рачуна да та цифра мора да се заокружи на 24.000?

То је мишљење Фиакалног савета, важно је да ово што радимо прв пут радимо плански да се не ради смао о пензионисању, поготово не иснпекција. Ситстематизације су усвојене у највећем делу ресора, али најмање су у највећим ресорима то је ипак тешко управљати. По први пут тражимо од ресора да управљају свим организацијама под собом.

Мислим да ће резултати бити занимљиви, нису претерано болни јер јесте чињенциа да може на плански начин да се подстакну људи који су можда ипак ближи пензији да подстакну да раде нешто друго.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво