Италијанске браве отварају пут ка српском тржишту

Позиција у региону и спремност улагача да баш у Србији граде пословне комплексе, допринела је томе да ћемо до краја године имати нове објекте широм земље, сагласни су надлежни и стручњаци. На листи компаније АРКАДИС, која показује индекс трошкова изградње за 2016. годину, Београд је на 11. месту најјефтинијих градова у свету. То је добра вест и за произвођаче грађевинских производа, којима то иде на руку.

Италијански произвођач грађевинских производа годинама улаже у српско тржиште. Због тога не чуди што је та породична фирма део својих механичких брава назвала "југо браве".

"То смо урадили како би браве биле прилагођење вашем тржишту и стандардима врата које производите, јер се браве за италијанско и европско тржиште разликују од ваших. Да бисмо били конкурентни у Србији, улажемо у развој нових програма како бисмо их прилагодили вашим потребама и најављеним инвестиционим пројектима. Наше браве већ су на згради Геозавода. Верујемо да ће бити и на вратима објеката Београда на води", каже Стефано Фусон из "Бонаити Сигнатуре".

Још једна италијанска породична фирма с дугом традицијом жели да улаже у Србију. Производе шрафове које извозе на европско и руско тржиште. Ове године, своје производе нуде и српским грађевинарима.

"Мислимо да је ово добра прилика да проширимо тржиште. Имамо већ купце код вас и планирамо да повећамо улагања у Србији. Можда у Србији почнемо да производимо шрафове од нерђајућег челика", истиче Матиа Созе из "Амбровит" фирме из Милана.

Док се страни произвођачи грађевинских производа боре за српско тржиште, домаћи покушавају да изађу ван граница.

"Наши производи - нискошумне цеви за канализацију и водоводне цеви за топлу и хладну воду, наћи ће се у пројекту на Шри Ланци, ради се о две куле укупне инвестиције два и по милиона евра, а цео пројекат ће се реализовати у периоду од две и по године", објашњава Иван Терзић уз фирме Пештан из Аранђеловца.

Дејан Јањић из фирме "Алфа План" из Врања каже да нова тржишта и нове аранжмане за извоз налази на сајмовима у Верони и Франкфурту, где излаже производе са највећим произвођачима из бранше.

"Оно што видимо као проблем на домаћем тржишту је нелојална конкуренција условљена слабим стандардом становништва и појављују се произвођачи који спуштају цене својих производа на уштрб квалитета", истиче Јањић.

Прошлу годину, Србија је завршила с растом грађевинске индустрије од 20 процената. Започети су велики пројекти, а почели смо и да користимо грађевинске производе по европским стандардима.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи