Органска храна, кад хоби постане бизнис

Произвођачи органских јаја немају пуне руке посла само о Васкрсу. Тек неколико фарми у Србији има сертификовану производњу, па је тражња неколико пута већа од понуде, упркос цени од 35 динара по комаду органског јајета. Да би било више таквих фарми, стручњаци кажу да је потребно поједноставити и појефтинити увоз органског семена, сточне хране и ђубрива, јер их на нашем тржишту нема довољно.

До пре пет година Гордана је као службеница у суду по истеку радног времена журила кући, да види како напредује поврће које је узгајала без хемијских средстава. Њиме је хранила и коке.

Почела је да чита о органској производњи и схватила да слично већ има у свом дворишту. Решила је да сертификује фарму и хоби претвори у посао. Државни је напустила, и од 20 ари стигла до седам хектара земљишта, а уместо десетак кока, данас одгаја стотину.

"Нисам се покајала ниједног момента зато што у свом послу заиста уживам. Волим ту креативност, слободу коју имам, ту могућност да на неки други, необичнији начин супруг и ја зарадимо за себе и своју породицу", каже Гордана Шокшић из села Тараш.

Ентузијазам је прешао и на супруга. Трећину производа продају на пијаци, а остатак преко трговина. Зараде много више од две просечне плате, могло би и боље, кажу, када би на тржишту било више семена, ђубрива и заштитних средстава дозвољених за органску производњу.

"Ми са наших седам хектара нисмо у могућности да пререгиструјемо препарате из увоза јер немамо економски интерес", каже Горданин супруг Војислав.

У Србији је само 2.000 пољопривредника сертификовало органску производњу. Стручњаци кажу – било би и више када би држава поједноставила и делом финансирала трошкове регистрације увозног репроматеријала који недостаје.

"Проблем је практично решив да ми на неки начин дамо или дозволу за интервентни увоз неких препарата који недостају, или да се тај поступак регистрације на неки начин скрати па да онда људи могу то да региструју по неком бржем поступку и јефтиније", каже професор др Снежана Ољача са Пољопривредног факултета у Београду.

У ресорном министарству тврде да проблем недостатка органског семена и репроматеријала није нерешив.

"Уколико на тржишту нема семена из органске производње, произвођач може да користи семе из конвенционалне производње, али је неопходно да се пре тога захтевом обрати Дирекцији за националне референтне лабораторије", каже Лидија Аћимовић из Министарства пољопривреде.

Органско јаје је и два пута скупље од обичног, али има много више суве материје односно нутритивних вредности, кажу нутриционисти. О Васкрсу се лакше фарба, а и торта буде укуснија, кажу домаћице.

За разлику од комерцијалне производње у којој кокошке цео живот проведу у кавезу, у органској коке слободно шетају.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара