Вујовић: Напредак у циљу поузданог финансијског извештавања

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је у Бечу да је у Србији остварен значајан напредак у развоју институција како би се осигурало поуздано финансијско извештавање.

"Ми још нисмо завршили процес реформи, имамо амбициозне планове и желимо да изградимо међународну репутацију Србије као модела транспарентности у пословању", рекао је Вујовић на Министарској конференцији у Бечу, која се сваке друге године одржава у организацији Центра Светске банке за реформу финансијског извештавања.

То ће, како је додао, "повећати атрактивност српских предузећа за инвеститоре из европских земаља наших партнера, али и шире".

Током панел дискусије на високом нивоу, министри финансија из Босне и Херцеговине, Косова и Србије разговарали су о томе како квалитетно финансијско извештавање може да делује као катализатор за повећање поверења, транспарентности и поузданости - што, са своје стране, ствара окружење које погодује одрживом привредном расту, отварању нових радних места и развоју у читавом региону, наводи се у саопштењу Светске банке.

Регионални потпредседник за Европу и Централну Азију у Светској банци Сирил Милер рекао је учесницима да инфраструктура финансијског тржишта и тржишта капитала, која је усклађена са европским прописима, може да омогући лакшу трговинску размену и улагање капитала, као и да смањи баријере међу земљама. 

"Дубина тржишта капитала обезбеђује одрживо окружење за управљање и контролисање ризика. Уз сталну посвећеност, финансијске информације имају капацитет да се даље развијају као важно средство, доприносећи расту у целом региону", нагласио је Милер.

Катарíна Матернова, заменица генералног директора Генералне дирекције за суседску политику и преговоре о проширењу Европске комисије, изјавила је да поуздани финансијски извештаји олакшавају инвеститорима да доносе одлуке и омогућавају боље формулисање јавних политика. 

"Европска комисија је спремна да подржи развој система за ажурно финансијско извештавање у партнерским земљама како би помогла да се подстакне и унапреди њихова конкурентност и раст", поручила је она.

Аустријски министар финансија Ханс Јерг Шелинг, поново је истакао подршку Аустрије за тај програм.

"Нама је важно постојање повољног окружења за раст и стабилност у земљама које су наши суседи. Снажни корпоративни системи финансијског извештавања доприносе расту приватног сектора, развоју финансијског тржишта, а самим тим и финансијској стабилности", рекао је он.

Учесници су разговарали и о улози реформе рачуноводства јавног сектора у унапређењу транспарентности и одговорности влада, управљању фискалним ризицима и инклузивном расту.

"Светска банка је задовољна што је уложила средства, заједно са кључним партнерима, да се оснује ЦФРР, како би се посветила посебна пажња квалитету финансијских информација и пружила подршка земљама у изградњи поверења кроз побољшање транспарентности у субјектима од јавног интереса", рекла је Самиа Мсадек, директор Групе за глобалне праксе управљања у Светској банци. 

Главна тема конференције је био утицај који квалитет финансијског извештавања има на покретање и поспешивање раста инвестиција и привреда, а окупила је министре финансија, високе владине представнике, као и представнике пословне, професионалне и академске заједнице из читаве Европе и Централне Азије заједно са стручњацима из кључних међународних организација, наводи се у саопштењу Светске банке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво