Радна места и сигуран откуп у “Митросу“ корист за Мачву и Срем

У новоотвореној кланици "Митрос" у Сремској Митровици, како је најављено, у мају се очекује почетак откупа свиња и прерада меса. У новој кланици је и нова савремена машина која ће свињске полутке класирати по квалитету. То не плаши сточаре.

У обновљеним објектима са најсавременијом технологијом у кланичној индустрији су и радници "Митроса" који ову фабрику нису напуштали ни у стечају, када су годишње добијали само једну плату.

"Радим од 1984. године, све до сада. Чак и у стечају који је трајао пет година, једва смо дочекали да фабрика поново ради", наводи Стеван Докмановић из Сремске Митровице.

Дневно се за посао у "Митросу" пријави више од 20 кандидата. До сада су обављени и разговори са око 1.200 сточара којима је понуђена сарадња.

"За узгајиваче свиња, несумњиво да 'Митрос' представља сигурно тржиште, стабилну цену, што је најважније за њих да могу да планирају производњу у дужем временском периоду", објашњава Бранислав Недимовић, градоначелник Сремске Митровице.

У новој кланици је и нова савремена машина која ће свињске полутке класирати по квалитету.

"Јасно ће се платити по квалитету, по проценту меснатости, а биће исплата у периоду од два до три дана. Чуо сам од тих људи да је цена 1,6 евра, по мерењу топле полутке на бази 56 одсто меснатости", каже Милован Иванковић, узгајивач свиња из "Засавице".

Плаћења по квалитету, а не као до сада по килограму, не плаши ни сточаре из Мачве. Због лошег искуства са кланичарима претходних година, неки од њих су и неповерљиви.

"Ту сам планирао нови објекат за 600 свиња, и ових 400, да имам 900 у турнусу, ако би почела нека боља времена за ово свињарство. Сад тренутно се по свињи губи три до четири хиљаде на ову цену од 110-120 динара", наглашава Жељко Милутиновић из Дреновца.

Када почне са радом, кланица ће само у једној смени прерађивати више од 1.000 товљеника. За те потребе, у овом крају, свиња нема довољно.

"Ситуација тренутно није добра, производња се смањује, а ми се надамо да ће ово пре свега да заустави даљи пад, да ће производња да се одржи и у догледно време да се врати на онај ниво за који постоје услови у Мачви", објашњава Зоран Козлина, ПССС сарадник за сточарство.

Да би подмирили потребе "Митроса" и напунили празне оборе, у обнови и проширењу производње и изградњи центара за одгој прасади и крмача, сточари из Мачве и Срема очекују помоћ државе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара