Измештање бројила из дворишта законска обавеза

Поједине грађане изненадила је најава Дистрибуције да ће им изместити струјомер ван дворишта. Из ЕПС-а поручују да нема разлога за бригу јер планирају да на бандере и ван приватног поседа изместе сва бројила из кућа и индивидуалних објеката. До сада су мерна места најчешће премештали због крађе струје или из техничких разлога. Међутим, сада се то ради плански, у читавим насељима, јер на то обавезује Закон о енергетици.

Бројила се у целој земљи измештају из приватних објеката, где год за то буде техничких услова. Дистрибуције најпре обавесте грађане, па екипе излазе на терен. Тиме, кажу, олакшавају рад и спречавају злоупотребе.

Директор Оператора дистрибутивног система Баново брдо – Београд Драган Јекнић каже да нема простора за манипулацију, јер је у сваком тренутку екипама ЕПС-а мерно место доступно без улажења у приватне поседе, приватна дворишта.

"Деси се пожар или квар на бројилу, ми не можемо да приђемо мерном месту, а овако је доступно и за нас и за потрошаче", напомиње Јекнић.

Братислав Џомбић из ЕПС–Дистрибуције наводи да је до сада измештено нешто мање од 100.000 мерних места корисника дистрибутивног система. Додаје да је план да сваке године буде измештен један одсто мерних места, што је око 35.000.

Све трошкове измештања мерног места сноси Дистрибуција. Потрошачи плаћају само у случају крађе струје.

Драган Јекнић каже да је циљ те акције да сви утрошени киловати буду фактурисани и наплаћени, чиме ће се, како истиче, смањити губици.

Закон о енергетици је изричит – сва бројила морају бити доступна службеним лицима Дистрибуције, не само ради очитавања, већ и контроле и одржавања.

Измештање бројила на стуб уобичајена је пракса у Америци, Канади, западној Европи али све више и у нашем региону јер је забрањено улазити на приватни посед.

У Грчкој су, рецимо, из свих приватних кућа и индивидуалних објеката већ изместили сва бројила, док је у Црној Гори на електричним стубовима већ 90 одсто мерних места.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи