Голдстин: Одвојићемо 200 до 300 милиона долара, али уз реформе

Регионална директорка Светске банке за Југоисточну Европу Елен Голдстин поручила је да ће та институција за реформе у Србији у овој години одвојити између 200 и 300 милиона долара, а да конкретна цифра зависи од посвећености нове владе реформском путу.

"Фер је рећи да имамо између 200 и 300 милиона долара намењених Србији, који би после избора могли да буду доступни, ако посвећеност реформама остане јака", рекла је Елен Голдстин у изјави Танјугу.

Упитана да ли је задовољна како су се реформе до сада одвијале, она каже да је увек могуће наћи области у којима оне могу да буду убрзане.

С друге стране, Србија је предузела кораке у неким од најтежих области, попут неефикасне,

предимензиониране државе, што је, како је приметила, често веома тешко и има различитих интереса који би волели да се реформе успоре.

"Оно што знамо, јесте да су те реферме добре за грађане, и грађани су велики добитници. Они што губе су интересне групе, који су често гласни", рекла је Голдстин додајући да ће увек бити интересних група које могу да добију нешто ако стање остане исто - трговинска удружења, удружења лекара, фармацеута...

"Фармацеути су савршен пример. Лекови су скупи и зато губе просечни људи којима су ти лекови потребни, или болесна деца. Они те лекове плаћају 25, 30 или 50 одсто више него што је потребно. Али индустрија зарађује много и они имају ресурсе да направе буку, да говоре да ће реформе бити лоше. Користиће различите технике да покушају просечну особу да убеде да ће бити губитник реформи, али ће управо грађани бити добитници у смислу економског раста и просперитета", рекла је она.

Србија је изгубила време у претходним деценијама кад је требало да ове реформе заузму одговарајуће место и у том смислу, Србија веома заостаје, напоменула је додајући да у смислу посвећености која је до сада приметна - реформе су убрзане.

"Чак је Србија поставила модел за друге земље које се боре да нађу тај моментум, и које су пропатиле од конфликата из прошлости и политичких нестабилности. Сад кад је западни Балкан у ситуацији да су све земље у миру и све имају релативну политичку стабилност, уз неке изузетке, то даје могућност да се надокнаде реформе које у последњих 10-15 година нису спроведене. Волели би да видимо да то иде и брже, али смо свесни да је комплексан процес", закључила је Голдстин.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво