Oбјављивање уговора о Железари, мањи простор за спекулације

Купопродајни уговор за "Железару Смедерево" доступан је јавности од синоћ. Како РТС сазнаје, велики број прегледа био је и из земаља Европске уније. Стручњаци наводе да је то важно и ради самог бизниса у челичани, али и како би грађани били информисани.

Текст уговора има 1.170 страна и објављен је на српском, енглеском и кинеском језику. За двадесетак сати готово да је немогуће ишчитати га. Ипак, за почетак позитивно је што је документ објављен, сматрају стручњаци. Тиме се, верују, смањује простор за спекулације.

"Врло је важно грађанима Србије јер смо у недавној прошлости имали ситуацију да неки уговори нису, нажалост, објављени. И о томе се, наравно, спекулисало. Не мора да значи да су ти уговори садржали неку лошу клаузулу за грађане Србије, али када објавите неки уговор, онда дајете право свакоме да на сајту прочита о чему се ради", објашњава професор Енономског факултета у Београду Љубодраг Савић.

Стручњак за црну металургију Никола Мајински указује да је објављивање уговора са аспеката бизниса, односно саме инвестиције, добро.

"Да они који се разумеју у инвестирање и на овим просторима могу да схвате о чему се ради. А у ствари, добро је и са другог аспекта – грађани имају право да буду информисани", указује Мајински.

Познато је да је "Хестил" смедеревску железару купио за 46 милиона евра, што је 50 одсто њене процењене тржишне вредности на крају прошле године. Кинеска компанија завршиће преузимање Железаре у јуну, и најављује најмање 300 милиона евра инвестиција. Влада најављује да ће бизнис план с кинеским и светским гигантом бити потписан око 20. маја.

"Очекујем да ће, имајући у виду да желе да развијају галванизацију челика, они размишљати и о производњи аутомобила, аутобуса, можда о неким другим фабрикама", каже Савић.

Према прописима Европске уније забрањено је да држава помаже челичане, па се комуникација са Европском комисијом наставља и после продаје Железаре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво