Без подршке државе цвећари не могу да одрже производњу

У Србији се тачно зна колико људи се бави производњом резаног и саксијског цвећа, а само на територији Крагујевца је више од стотину произвођача. Саксијско цвеће највише се извози у Русију, Белорусију и Казахстан, мада би, сматрају и у Министарству пољопривреде, извоз требало да буде знатно већи. Велики произвођачи цвећа упозоравају да без веће подршке државе не могу да одрже производњу.

Породица Тошић из Чумића, пре десетак година подигла је први пластеник и кренула са производњом цвећа. Проценили су да им је то исплативије од ратарства и сточарства. Данас у 14 пластеника годишње произведу око пола милиона саксија баштенског и балконског цвећа.

"Када смо почињали, цена овог расада, чашице, била је 20 динара, а и сада је 20 динара. А где су трошкови, све је порасло, и цена грејања, и радници, и семе које увозимо", каже Драгица Тошић.

Да би остварили зараду, Тошићи су удвостручили производњу. То значи и много више посла за шесточлану породицу којој је цвећарство једини извор прихода. Иако је цена расада ниска, не подижу је, јер би због велике конкуренције изгубили тржиште.

"Сви ови повратници који долазе на село крећу са том пластеничком производњом. Сада када изађете на пијацу, имате велики број произвођача цвећа и расада", каже Љиљана Петричевић из Пољопривредне стручне службе Крагујевца.

Субвенције државе за пластеничку производњу цвећа Тошићима не значе много, јер су одавно све набавили. Део профита су улагали у нову опрему. Нису узимали ни кредите, јер би камате, кажу, појеле све мању зараду.

"Нама би више значили бескаматни кредити на што дужи временски период и субвенције државе. Да нас субвенционише мало, да осавременимо производњу, да се не бисмо мучили оволико", каже Дејан Тошић.

А да ли се овогодишња мука исплатила или су отишли у минус, знаће кад изведу рачуницу. У једно су сигурни – уколико изостане већа подршка државе, узгој цвећа, који је у свету уносан посао, замениће воћарством.

Иако има велики број произвођача, Србија је у прошлој години извезла цвеће у вредности од три милиона долара, док је увоз био троструко већи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво