Потписан уговор за "Железару Смедерево"

Министар привреде Жељко Сертић и председник кинеске компаније "Хестил" Ју Јонг потписали су купопродајни уговор за "Железару Смедерево". Кинеска компанија је преузела 98 имовинских целина Железаре за 46 милиона евра. Данас је важан и велики дан за све нас и за раднике Железаре после много година неизвесности, рекао је премијер Александар Вучић и најавио могући долазак кинеског председника крајем јуна у Смедерево.

Премијер Александар Вучић је, након потписивања уговора о преузимању смедеревске железаре од кинеске фирме "Хестил", поручио да је данас важан и велики дан за све нас.

"Ово је велики дан за вас раднике смедеревске железаре и заслужили сте такав дан после много година неизвесности, непроспаваних ноћи и размишљања хоћете ли моћи да прехраните своје породице", рекао је премијер.

Вучић је испричао да су, када је преузео Владу Србије, сви желели да се, како је рекао, ратосиљамо радника, да исплатимо отпремнине и да кажем "довиђења и хвала" Железари.

"Када сам први пут дошао и разговарао са руководством и радницима и када сам видео њихов поглед, ја сам рекао да новац није увек најважнији, важан је, али није најважнији. Прича о Железари је прича о неодустајању. Борили смо се до краја и успели да се изборимо. Ми без вас, драги радници, не бисмо у томе успели. Не бисмо могли ништа да урадимо", навео је Вучић.

Успели смо, казао је Вучић, јер на сваком од три званичан састанка које је имао са кинеским званичницима и неколико других сусрета, наши пријатељи из Кине су нас питали шта је то што је Србији најважније.

"Рекао сам хвала диван нам је мост 'Михаило Пупин', али симбол Србије, најважније место у Србији јесте 'Железара Смедерево'. Ако можете да нам помогнете, учините то", испричао је премијер. 

Такође је испричао и да је један "велики лидер" једне, како је рекао, велике европске земље тражио да Кинези преузму њихову железару, али да су му "наши кинески пријатељи рекли: Србија је приоритет, Идемо у Смедерево." "Зато, хвала руководству Кине", рекао је Вучић.

Премијер каже да је Србија прошла кроз моменте кад је постојало веровање да ће Железара бити затворена, али да се уз подршку радника и велику муку и тешкоћу због најнижих цена челика у историји, дошло до решења и Железара се подигла као "феникс из пепела".

Вучић је рекао да Србија, као мала земља, својим новцем, знањем и енергијом није могла да сачува Железару, али да је то успела захваљујући својој упорности и кинеским пријатељима.

Кинеском инвеститору је поручио да је добродошао у Србију, да их овде људи воле и да нигде неће осетити ниједан проблем.

"Ви сте добродошли и осећајте се као код своје куће", рекао је Вучић.

Вучић је пожелео много успеха кинеском инвеститору и радницима, којима је поручио да га неће виђати пуно у будућности јер неће имати никаквих проблема.

"Био сам народни премијер и борио се за народ колико сам могао... Не пијем, али данас ћу морати са нашим пријатељима, толико смо труда, рада и вере уложили", рекао је Вучић. 

Јонг: У плану да Железара буде најконкурентнија у Европи

Председник "Хестила" Ју Јонг поручио је да је план те компаније да српска челичана буде најконкурентнија у Европи, као и да ће понудити прилику за запослење свим тренутно запосленима у Железари.

"Сигурни смо да ћемо 'Железару Смедерево' изградити у модеран комплекс, са унапређеном технологијом, опремом, подигнутим нивоом заштите животне средине и добрим условима за рад, а све са циљем да 'Железара Смедерево' буде најконкурентнија у Европи", истакао је Јонг.

"Хестил" је, како је напоменуо, способан да обезбеди инвестиције за Железару, са неопходном техничком трансформацијом и коришћењем напредне технологије.

Јонг се захвалио премијеру Александру Вучићу на гостопримству, Влади Србије и тиму који је радио на том пројекту.

"Приликом сваке посете осећам да је земља пуна снаге и задивљен сам њеним брзим економским и друштвеним развојем. Верујем да се то може приписати изузетној креативности српског народа, али и визији и изузетном руковођењу Владе и Вучића", навео је Јонг, додајући и да су радници у Железари вредни и компетентни.

То је све, како је истакао, додатно учврстило одлучност "Хестила" да инвестира.

"Надамо се бољој будућности са запосленима у Железари", нагласио је Јонг, наводећи да је "Хестил" највећи произвођач гвожђа и челика у Кини, други у свету, са више од 70 филијала у свету и великим бројем запослених, са најнапреднијом технологијом на свету.

Додао је да Кина и Србија негују дугогодишње пријатељство, нарочито последњих година када су обе стране направиле помак у политичкој, економској и културној сарадњи.

"Доприносићемо даљем унапређењу односа две земље", поручио је он, а све присутне је позвао да зебележе данашњу слику у "Железари Смедерево" и да је поново посете, после чега ће бити сведоци њених промена.

Како је рекао, дубоко верује да ће све уговорне стране пружити максимум, а од Смедерева направити бисер поред Дунава, који ће сјајем привлачити пажњу целог света.

"Пожелео бих бриљантну будућност овом пројекту, свим пријатељима овде и пуно здравља и среће целом српском народу", рекао је Јонг. 

"Стратешко партнерство подигнуто на виши ниво" 

Добродошлицу новом власнику Железаре пожелела је представница запослених у Железари Јелена Пасарић Павић. 

Отправник послова Амбасаде Кине Лу Шунг изјавио је после потписивање уговора да је то прва кинеска инвестиција у велико српско предузеће и додао да је тиме стратешко партнерство Кине и Србије подигнуто на виши ниво.

"Верујем да вас 'Хестил' неће разочарати и да ће донети развој, заштиту права радника и дати допринос локалној заједници", рекао је Шунг и изразио уверење да ће Железара бити модел сарадње Кине и европских земаља.

Рекао је да је компанија задивљена професионалношћу и стручношћу српског тима који ради на том пројекту у Смедереву. 

Градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић изразила је уверење да ће долазак кинеске компаније "Хестил" препородити Смедерево.

"Смедерево сада чека велика будућност", оценила је Аврамовићева и захвалила свима који су допринели да се оствари уговор о куповини Железаре.

Јасна Аврамовић пожелела је инвеститору да ради добро и да њихов "бизнис цвета".

"Кад ваш бизнис цвета, цветаће и овај град", рекла је Аврамовићева.

Након церемоније потписивања уговора, уследио је ватромет у фабричком кругу.

Влада Србије прихватила је 5. априла понуду кинеске компаније "Хестил" за куповину "Железаре Смедерево", која је једина дала обавезујућу понуду да купи свих 98 имовинских целина Железаре за 46 милиона евра. Компанија планира да задржи свих 5.050 радника.

Директор "Железаре Смедерево" Бојан Бојковић изјавио је раније да ће нови власник потпуно преузети Железару након прелазног периода од око два месеца.

Кинеска компанија "Хестил" је највећи произвођач челика у Азији, са годишњим производним капацитетом од 50 милиона тона. 

Група је власник 37 високих пећи, од којих 23 високе пећи имају капацитет више од 1.000 кубних метара, а прошле године је произвела 47,8 милиона тона челика.

Приход "Хестила" у 2015. години износио је 43,7 милијарди долара. 

На глобалном нивоу запошљава више од 120.000 радника и у великој мери доприносе друштвеном богатству у свим географским подручјима где раде. 

Кинеска компанија има 70 директних и индиректних компанија ван Кине, у више од 30 земаља и региона, као што су Сједињене Америчке Државе, Велика Британија, Аустралија, Јужна Африка, Канада, Сингапур, Швајцарска и Хонгконг.

Смедерево је међу градовима који су у протекле две године привукли највише страних инвестиције.

Међутим, најважније им је да Железара обезбеди дугорочну стабилност у раду јер то директно утиче на стандард грађана и обезбеђује развој града и околине.

број коментара 14 пошаљи коментар
(уторак, 19. апр 2016, 04:06)
... [нерегистровани]

...

E pa svasta:))) Na istoj strani imate dva naslova, jedan je ovaj a drugi da EU vrsi pritisak na Kinu da smanji proizvodnju celika. Divota...

(уторак, 19. апр 2016, 01:07)
anonymous [нерегистровани]

RE: Narodna Republika Kina - jedan od najboljih investitora u Srbiji

Ne budi tako siguran.

Ja podrzavam Kinu, ali me plasi cinjenica da su dovodili radnike za sve sto su gradili u Srbiji.

Takodje me plasi i cinjenica da su zatvarali zelezare po Evropi zbog toga sto je njihova proizvodnja celika u ekspanziji. 

(понедељак, 18. апр 2016, 23:00)
anonymous [нерегистровани]

zelezara

lepa vest,nadam se da su pre svega radnici zasticeni i da nece biti otkaza

(понедељак, 18. апр 2016, 20:34)
anonymous [нерегистровани]

Svako dobro

Ovo je veliki dan za sve koji svojm glavom misle, u svakom slucaju pozdravljam i podrzavam .

(понедељак, 18. апр 2016, 20:06)
Robislav - Role [нерегистровани]

Narodna Republika Kina - jedan od najboljih investitora u Srbiji

NR Kina ima nase poverenje. NR Kina je tradicionalno veliki
prijatelj Srbije.

NR Kina i Republika Srbija - zajedno smo veci i jaci.
Hvala Narodna Republika Kina od sveg srca!

(понедељак, 18. апр 2016, 17:55)
anonymous [нерегистровани]

Samo kada ljudi imaju redovnu platu

Primeri Zelezare, Rafinerija, pruga i mostova, je primer kuda treba da se okrene celokupna spoljna politika Srbije. Pored Rusije i Kine, eto ga i Japan, pa Juzna Koreja, koje su takodje zainteresovane za investicije u Srbiji. Ko hoce sa nama iz obostrane koristi, dobro dosao, a ne samo uslovi. Da vidimo da se recimo Kinezima obezbede isti uslovi kao Tenisu u Srbiji za proizvodnju svinja kakvi bi rezultati bili. Kina proizvodi dva puta vise svinjskog mesa (oko 50 miliona tona) nego cela EU zajedno (oko 27 miliona tona)! Mada poljoprivredu mozemo i moramo sami da razvijamo.

(понедељак, 18. апр 2016, 16:35)
anonymous [нерегистровани]

Čestitke

Sve čestitke Srbiji ,i lepo je videti da je i Presednik Dodik prisutan.
Samo napred složno i zajedno!!

(понедељак, 18. апр 2016, 14:59)
anonymous [нерегистровани]

Predsednik Kine u Srbiji???

Pa ovo je samo po sebi MEGA VEST, koja zasluzuje vise paznje nego sami izbori. Ili je u svrhu izbora? Videcemo u junu :)

(понедељак, 18. апр 2016, 13:39)
Petar [нерегистровани]

@Srbijo čestitam !

Stiže kompanija koja će u velikoj meri doprinositi društvenom bogatstvu cele naše zemlje.Vidimo da i politički korektni protivnici čestitaju!

(понедељак, 18. апр 2016, 13:24)
anonymous [нерегистровани]

Zivela Komuunisticka Kina

Komunisticka Kina ima dobre drzavne fabrike poput HBIS, i drzavno preduzece za gradjevinske radove....a Srbija...

Svaki dobar posao je dobar posao.