Отворен "Митрос" у Сремској Митровици

Кланичка индустрија "Митрос" у Сремској Митровици поново је почела да ради, у власништву аустријске фирме "Гирлингер", а у присуству премијера Александра Вучића и уз његову поруку да би Војводина, уз примену савремених технологија, могла да храни пола Европе.

Врпцу на улазу у постројење пресекли су власник "Гирлингера", Јохан Гирлингер, и градоначленик Сремске Митровице Бранислав Недимовић.

Аустријска компанија "Гирлингер холдинг" купила је "Митрос" у јануару ове године.

Кланичка индустрија у Сремској Митровици основана педесетих година прошлог века, својевремено је била приватизована, али је 2009. отишла у стечај.

У време бивше СФРЈ била је један од лидера у кланичној индустрији и запошљавала је око 1.250 радника.

Премијер Вучић је констатовао да је "Митрос" наша класична прича: "То је прича о неуспелим приватизацијама, свеукупном пропадању, али и о поновном подизању, уздизању и коначном успеху српске привреде и српских домаћина", рекао је премијер.

Он је подсетио да је, приликом најава о поновном отварању фабрике, јавност била сумњичава, да је мислила да је реч о фатаморгани и нагласио да је данас поносан што види како изгледа модерна фабрика, јер она побољшава Србији место на мапи пољопривредно развијених земаља, и говори да ће Србија моћи много да напредује и да ће ствари бити другачије.

Премијер је додао и да је Влада Србије аустријском инвеститору помогла са 5,8 милиона евра за 300 запослених у Митросу, али и за око 700 људи с којима ће та фабрика потписати уговоре за откуп меса.

Рекао је да се нада да ће бити и више од тога, као и да ће сељаци у Срему и читавој Мачви препознати "Митрос" као доброг купца, сигурног партнера с којим ће моћи да се направи заједнички велики посао за Србију.

"Војводина заиста може да храни пола Европе, али ми морамо да научимо и савладамо савремене технологије", рекао је.

Као пример је истакао машину за класирање свиња, која то не чини не по тежини свиња, већ по квалитету меса.

"И то ћемо морати да мењамо у свом приступу, да би другачије изгледала наша пољопривреда у будућности", истакао је Вучић.

Вучић је истакао да је долазак аустријских инвеститора веома важан за Србију и захвалио аустријским пријатељима, јер увек истичу да је Србија добро место за инвестирање.

"Имаћемо још инвестиција, у годинама пред нама, и уверен сам да ће оне бити једне од најбољих у савременој историји Србије", подвукао је Вучић и поручио да ће инвестирори увек имати подршку Владе Србије.

Када је реч о Митросу, премијер је рекао да грађани прве производе те фабрике могу да очекују у продавницама већ од 15, 20. маја.

"Људи ће имати да купе нешто што је много боље него неки други произвођачи, што нам нуде из иностранства и то је месо узето од наших сељака, најчистије, прерађено и обрађено и понуђено тржишту", рекао је Вучић.

Он је навео да ће држава помоћи извоз тих производа у Кину и Руску Федерацију.

"Уз помоћ Гирлингера и оваквих инвестиција сигуран сам да смо на добром путу и да можемо много тога да урадимо и направимо", закључио је Вучић.

Власник Гирлингер Холдинг-а истакао је да је 14 месеци прошло од када је од градоначелника Бранислава Недимовића добио кључеве за ово постројење.

"Данас смо пред постројењем која је права принцеза, али за коју је било потребно пуно принчева да је пробуди", нагласио је Гирлингер додајући да је с почетком радова схватио "колико дубоко је спавала".

Он се, истовремено, захвалио пројектантима и архитектама који су пре скоро шест деценија почели да подижу предузеће, јер су тада радили у складу са предвиђеним концептом протока робе. Према његовим речима, нови изглед "Митроса" коштао је до сада већ 20 милиона евра.

"Успоставили смо предузеће у којем намирнице за своје клијенте намеравамо да производимо по највишим стандардима и хигијенским захтевима, уз примену најмодернијих технологија од пријема свиња, преко клања, до финалног производа по европским условима", рекао је Гирлингер.

"Митрос ће бити поуздан партнер српској пољопривреди, по сигурности откупа свиња и благовремене исплате", поручио је Гирлингер фармерима.

Власници желе, истакао је, да "Митрос" буде профитабилан, али не да би пунили своје џепове, већ даље инвестирали и развијали погон. Гирлингер је позвао фармере да заједно са Митросом поново изграде Срем и Мачву као упориште свињогојства у Европи.

Рамо Адровић директор Митроса објаснио је да је већ обављено више од 1.000 разговора са будућим радницима, а дневно пристиже преко 20 пријава за посао.

Инжењери за сточарство, како је пренео, посетили су све фармере, обављено је преко 1.200 разговора у домаћинствима, а резултати су обећавајући.

"Имамо сировину на терену. Нисмо погресили што смо дошли у свињски Срем", нагласио је Адровић додајући да ће Митрос засигурно више од 70 камиона недељно за Русију, колико се извозило некада, производити и извозити.

"Ово ће бити највећа кланица у групацији, као и на Балкану", уверен је он и позвао фармере да дођу и увере се лично о модерним условима у погону.

Амбасадор Аустрије у Србији Јоханес Ајгнер казао је да се ради о веома важном заједничком подухвату који шаље сјајне поруке.

Једна је да је Србија добро место за улагања, а друга да Аустрија остаје високо ангажована на српском тржишту, као и да је аустријско-српска пољопривредна сарадња на највишем нивоу.

Градоначелник Сремске Митровице Бранислав Недимовић истакао је да се радује Митросу, јер он није само 300 или 600 запослених колико ће бити у каснијој фази, већ је он значајан за фармере, произвођаче у региону.

"Имамо озбиљан проблем, проблем са технологијом и преносом знања, због чега нам требају компаније са искуством да би што квалитетније производили и били конкурентни на тешким тржиштима", казао је он.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво