Нови живот Железаре, сигурна будућност за раднике

Смедеревска железара добија новог власника. Директор "Железаре Смедерево" Бојан Бојковић каже за РТС да од сутра радници више немају недоумицу за будућност.

Бојан Бојковић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да кинеска компанија "Хестил" не постаје власник Железаре сутра, већ да се потписује уговор о куповини средстава Железаре, а нови власник ће након прелазног периода од око два месеца потпуно преузети компанију.

"Оно што је најбитниније је да је уговор обавезујући и да је ово кулминација свега што смо у прошлости радили за Железару Смедерево".

Бојковић истиче да је сутра велики дан за раднике Железаре, јер могу да очекују да ће задржати посао.

"Од сутра радници више немају недоумицу за будућност", рекао је директор "Железаре Смедерево".

Инвестиција "Хестила" у Железару ће бити најмање 300 милиона евра, а Бојковић очекује да буде и више од тога, јер је то компанија која у својим средствима има око 54 милијарде долара са прометом од 43 милијарде долара.

"Ту ће бити такође и представници кинеских финансијских институција, од којих само једна банка... има средства од 20.830 милијарди долара", напомиње директор Железаре.

Очекује да овај уговор покрене велики део привреде, јер, како указује, смедеревска железара поред својих радника "вуче са собом" и око 12,13 хиљада запослених као подизвођача, купаца и других.

Што се тиче будућег обима производње, директор Железаре каже да годишња производња зависи од стања на тржишту, али наводи да су нови власници предвидели око 800 милиона евра додатног извоза Србије, углавном у земље ЕУ.

Потврдио је речи шефа мисије ЕУ у Србији Мајкла Давенпорта да продајом Железаре не престаје праћење онога шта се дешава у тој компанији од стране Уније.

"ЕУ не жели да види даље субвенције у Железари Смедерево, што апсолутно неће ни видети, а није ни видела почев од 1. фебруара прошле године", подсећа Бојковић.

У медијима је било полуинформација и дезинформација око продаје Железаре, каже Бојковић и апелује на све заинтересоване стране да се обрате пи-ар служби Министарства привреде, које је у сталном контакту са Европском комисијом.

Бојковић је, с обзиром на стање на тржишту, задовољан досадашњим радом Железаре под управом ХПК инжењеринга, који је испунио уговорне обавезе, а било је и великих уштеда.

Даље пословање те фирме у Србији зависи од преговора са новим власником Железаре, каже Бојковић.

Директор смедеревске железаре каже да сутра јесте "дан за ватромет" и да га "ми очекујемо" јер се потписују обавезујући уговори, а "Хестил" улази у Железару која почиње нови, како се нада, вишедеценијски живот.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара