Гувернер забринут због инфлације

Гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић рекао је да за сада није потребно даље пооштравање монетарне политике јер су претходне мере дале резултате, али је изразио забринутост због додатних притисака на раст инфлације.

За сада није потребно додатно пооштравање монетарне политике, јер су досадашње мере Народне банке Србије дале резултате, рекао је Јелашић.

Гувернер је, међутим, забринут због нових притисака на раст инфлације, као што је најновије поскупљење горива.

Рестриктивне мере НБС већ су дале резултате и у банкама расте тражња за кредитима у динарима, што је важно за стабилност финансијског тржишта у Србији. Динар јача у односу на евро и данас је достигао средњи курс од 79,15, рекао је Јелашић.

Први човек НБС је поновио да централна банка неће давати зајам држави уколико она буде имала превелики дефицит буџета и изразио наду да ће се држава, уколико се задужи на финансијском тржишту, то учинити у динарима, а не у девизама због валутног ризика.

Поздрављајући идеју министра финансија Мирка Цветковића да држава треба да почне да издаје трезорске записе у динарима, Јелашић је подсетио да би се отплата задуживања државе финансирала из буџета и то у динарима, тако да би враћање дуга у девизама био непотребни ризик за државну касу.

Према његовој оцени, финансијски сектор Србије је банкоцентричан јер је удео банкарског у финансијском сектору, у последње четири године, износио је око 90 одсто.

Значајнији развој тржишта десио би се уколико би се почело са реформом пензионог система то јест развојем његовог другог стуба, а то је обавезна уплата дела пензионог осигурања у приватне фондове.

Јелашић је казао и да ће се "хлађење" индекса на Београдској берзи показати као позитивно јер ће то, како је навео, натерати људе да добро размисле како убудуће да улажу и послују на тржишту, уместо да покушавају да се на брзину обогате не размишљајући о ризику.

Он је истакао да се законодавне активности које се односе на убрзан развој тржишта капитала у Србији у последње две године не померају са "мртве тачке" и изразио уверење да ће нова влада покренути те активности.

Повезане вести:

Од јесени продаја државних записа

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво