Дрвна индустрија има потенцијал за већи извоз

Иако дрвно прерађивачка индустрија бележи годишњи извоз од преко 550 милиона долара, потенцијали у шумском фонду Србије још су недовољно искоришћени. Експерти сматрају да би раст производње и ефикаснија експлоатација шума допринели повећању учешћа дрвне индустрије и шумарства у бруто друштвеном производу за преко 25 одсто на годишњем нивоу и извоза на више од 600 милиона долара.

Србија има око 2.250.000 хектара шума. Јавно предузеће "Србијашуме" газдује са 900.000 хектара. Годишњи прираст дрвне масе износи око 3,3 милиона метара кубних. Међутим, шуме се не користе у довољној мери. Барем не у којој би се задовољиле потребе прерађивачке индустрије.

"Плановима које одобрава држава ми можемо да користимо 1,9 милиона метара кубних а користимо 1,53 милиона метара кубних што је задовољавајуће јер треба нешто и оставити да се поправи стање шума", каже Предраг Алексић, в. д. директора ЈП "Србијашуме".

У дрвној индустрији ради око 23.000 радника. Од извоза се остварује годишњи суфицит од преко 250 милиона долара јер је целокупна производња ослоњена искључиво на прераду домаће дрвне сировине.

"Неке пројекције су да би у догледно време та индустрија требала да запосли још 12.000 радника а да укупан извоз превазиђе чак милијаду долара", каже Ратко Ристић, декан Шумарског факултета у Београду.

Годишњи прираст дрвне масе могао би да достигне цифру од 3,9 милиона метара кубних већ до краја 2019 године, сматрају професори са Шумарског факултета и експерти из дрвне индустрије.

Искуства из земаља у окружењу указују да су и резултати извоза бољи уколико је веће учешће готових производа а мање сирове дрвне масе.

"То пре свега значи да се од дрвета, од домаће дрвне сировине, произведе што више производа са већом додатом вредношћу. Пре свега то су намештај, прозори, врата, подови од дрвета и други финални производи", каже Бранко Главоњић, професор Шумарског факултета у Београду.

Да би се остварили зацртани планови у развоју овог сектора привреде експерти сматрају да су нам потребне нове смернице и концепти експлоатације шума, одговарајуће инвестиције и системске промене.

Очекује се да ће при ресорном министарству ускоро бити формирана Управа за дрвну индустрију која ће регулисати сва питања из ове области. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво