Посла ипак има, најтраженији инжењери, ај-ти стручњаци, трговци и возачи

На седмом сајму запошљавања “Топ џаб“, организованом у беградском "Бел експо центру", двадесет пет компанија понудило је око хиљаду радних места. Најтраженији су машински и електро-технички инжењери, ај-ти стручњаци, професори енглеског језика, трговци и возачи, а први пут нуђено је и запослење у иностранству.

Компанија која послује 14 година у Србији понудила је запошљавање на југу Немачке. Услов је основно знање немачког језика, довољно за комуникацију.

"То су фабрички послови, послови у здравству, нега старих, такве ствари и то по колективном уговору. Ту нема никаквих чудних комбинација, све по закону, све чисте папире", каже Александар Самоник, Консултанска кућа "Ековис".

Послодавци кажу да су примили велики број радних биографија.

"Од јутрос је утисак да је највише интересовање у области логистике за неке ниже позиције: магационере и возаче, за продају од менаџера преко супервизора до комерцијалисте", каже Тајана Русић, из компаније "Силбо" која се бави превозом и увозом хране.

"Имамо професоре који се пријављују, значи потребни су професори енглеског језика, дипломирани професори са Универзитета у Београду али тражимо и пословне секретаре", наводи Антонела Бендић, школа страних језика"Мериленд".

Незапослени су задовољни понудом посла.

"Ово је први штанд на коме сам био и где сам се распитивао. Моје мишљење је да увек има посла само треба бити упоран и тражити", каже Никола Ивановић, студент.

"Јурим посао везано за банкарску струку или маркетинг. Има ли посла .....Има, тренутно има", каже Ненад Станковић, економиста.

У Србији се 12 година организују сајмови запошљавања јер се показало да уз мала улагања дају добре резултате. У просеку 15 одсто незапослених који посете сајмове добије посао, највише оних са средњом стручном спремом а прошле године тако се запослило више од пет хиљада радника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво