Све популарнија куповина аутомобила на кредит

После неколико година узастопног пада продаје нових аутомобила тржиште у Европи се опоравља. Оно што охрабрује је да је пад продаје нових кола у Србији заустављен па би ова година могла да буде у знаку опоравка и повећања продаје. За разлику од претходних година када су аутомобили куповани за готовину ова година у знаку је ауто кредита са нула одсто камате.

Грађани Србије би се вероватно одрекли много чега само да имају за бензин. За куповину новог аутомобила су потребна мало већа одрицања па је купце заголицала понуда ауто кућа за бескаматним кредитима до 7.000 евра.

Међутим требало би одвојити класичне банкарске ауто кредите и лизинг уговоре од бескаматног финансирања које нуде ауто куће и произвођачи возила.

"На крају увек је то урачунато купцу уместо да добије већи попуст део рабата се определи за финасирање", каже илија Костић из "Ауто куће Чачак".

"Шта се догађа код бескаматних кредита. Увозник вам није дао најбољу цену возила које је могао да да него него је та цена увећан за износ кредита. Тако да купац који купи возило на бескаматни кредит је одједанпут платио сав кредит уместо да га плати на 38-40 месечних рата", каже Душан Ђурачћевић из фирме "Еуро Сумар Сузуки".

Бескаматно финансирање се нуди за износ до 7.000 евра али је мало возила које можете купити за тај износ. За возила са вишемесечном ратом требало би уплатити и учешће од неколико хиљада евра и обавезно каско осигурање и трошкове одржавање кредита.

Било како било држава има користи од већег промета возила због наплате пореза и регистрација јер је тржиште аутомобила, било нових или половних, као и промет некретнина свуда у свету параметар за степен економског раста.

"Ако упоредимо старосну структуру аутомобила у појединим земљама можемо видети савршено добру корелацију у земљама које су на нижем степену привредног развоја да је учешће промета половних аутомобила далеко веће него у земљама са вишим стандардом где су много веће куповине првих нових аутомобила", каже Хасан Ханић, декан Београдске банкарске академије

Пратећа ауто индустрија је додатни замајац који прати директну продају аутомобилла. Она прва прихвата и уграђује нове технологија и доста је профитабилна собзиром на висок степен додатог рада.

У ери економске кризе свуда у свету ауто индустрија је добијала директну подршку државе јер нису у питању само радна места већ стратешка производња од које у многоме зависи развој и платни биланс неке земље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво