Велика очекивања од ауто-пута Ниш-Приштина-Драч

Ауто-пут од Ниша, преко Приштине, до Драча, о чијој су изградњи неколико пута разговарали премијери Србије и Албаније, требало би да буде важна инвестиција не само за нашу земљу, већ за цео регион Западног Балкана. Према првим проценама, инвестиција ће бити вредна око милијарду евра, а део новца требало би да буде обезбеђен из европских фондова. Нова саобраћајница треба да оживи и економски ојача југ Србије.

Ауто-пут са четири траке дуг 137 километара повезао је пре три године Тирану и Приштину. Даље ка Нишу, преко Мердара, поред Куршумлије и Прокупља градиће се још 120 километара.

Нови путни правац, преко Драча и Валоне повезаће Јадран са Коридором 10 ка истоку, северу и југу Европе, али и са Коридором 4 који води кроз Бугарску и Румунију

Професор Грађевинско-архитектонског факултета у Нишу Душан Цветковић истиче да ће тај пт бити алтернатива Коридору 11 и да ће повољно утицати на трговину и туризам.

Планови о изградњи ауто-пута од Ниша преко Мердара и Приштине до Драча, обрадовали су не само Нишлије већ и житеље Добрича и Топлице. Воћари из ових крајева надају се да ће им нови ауто-пут донети и ново тржиште.

"Свако ново тржиште је добродошло. Ми већ преговарамо са неким фирмама из Албаније. Мислим да ће изградња тог пута доста убрзати траснпорт робе до њих, нарочито када радимо воће, јер се оно брзо квари", објашњава власник хладњаче у Прокупљу Саша Богдановић.

У Куршумлији кажу да им ауто-пут којим би требало да стигну и нови инвеститори улива наду за њихов сиромашан крај дуж административне линије ка Космету

"Куршумлија је остала готово без становника искључиво из екононских разлога. Очекујемо да ће нови инвеститори да препорзнају значај овог краја и да отворе неку нову фабрику овде", каже председник Општине Куршумлија Радољуб Видић.

Од Ниша до Драча, ауто-пут биће дуг 384 километара. Део новца за његову изградњу обезбедиће ЕУ

"Није на Европи да одлучује до краја о томе шта је важно за Србију или Албанију. Важно је да ви знате шта хоћете. Ако хоћете баш тај пут и ако је то циљ, Европа треба да подржи ту идеју која од вас долази", наводи члан Европског парламента Иван Јаковчић

Осим ауто-пута, планирано је да Србија и Албанија буду повезане и желеничком пругом од Краљева преко Приштине до Тиране.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво