Коренита промена светских финансија

Лидери ЕУ затражили су на самиту у Бриселу дубоку промену светског финансијског система да би се избегло понављање тренутне кризе на светским берзама, која се сматра најгором још од времена велике депресије у првој половини 20. века.

Они су затражили одржавање светског самита на највишем нивоу већ у новембру, на којем би био реорганизован споразум из Бретон Вудса, који је поставио основе обнове Европе после Другог светског рата и створио водеће светске финансијске институције Светску банку и Међународни монетарни фонд.

Не смемо да пропустимо прилику да створимо организацију 21. века, рекао је на конференцији за штампу по окочању самита председавајући ЕУ, француски председник Никола Саркози.

Саркози је позвао на промене у капиталистичком систему које би донеле више контроле држава над светским тржиштем новца, борбу против пореских рајева и реконструкцију институција попут ММФ-а.

Према његовим речима, потребна је нова форма капитализама заснована на вредностима, које стављају финансије у службу бизниса и грађана, а не обрнуто.

"На самиту морају бити донете конкретне одлуке, а не само принципи. Европа жели овај самит, захтева га и добиће га", рекао је Саркози.

Он се заложио да се самит одржи у Њујорку, односно, како је рекао мислећи на Волстрит - тамо где је све почело.

Саркози ће о овој теми разговарати са америчким председником Џорџом Бушом крајем седмице током посете САД.

У закључцима са самита изражена је опредељеност да се координирано ради на заштити европског финансијског система и штедиша.

Суочен с финансијском кризом, Европски савет је истакао да је одлучан да преузме координиране акције да би се обезбедило нормално функционисање финансијског система, чиме би било обезбеђено нормално и ефективно финансирање економије и повратак на путу ка расту и запошљавању, истиче се у закључцима.

Савет је подржао акциони план мера за помоћ финансијским институцијама од 2 200 милијарди евра, који су у недељу у Паризу усвојиле чланице зоне евра.

Лидери су позвали све државе чланице да обезбеде да даље националне мере у овој области буду усклађене с усвојеним принципима из акционог плана.

Савет је истакао неопходност супервизије европског финансијског сектора, с циљем развијања координираног система супервизије на европском нивоу.

Иницијатива је покренута и за помоћ ван финансијског сектора - Европски савет се заложио и за кораке којим ће подржати посрнулу европску индустрију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво