Страх од тероризма мења туристичку мапу Европе?

Одавно важи да се прогнозе, које се чују на Сајму туризма у Берлину, остварују. И тако већ пола века. Упркос новим изазовима, пре свега мигрантској кризи, прогнозира се благи раст броја туриста, за око три одсто, али уз промену туристичких праваца.

Процењујући да ће туризам у Турској највише трпети, тамошњи хотелијери оборили су цене и до 50 одсто, што је неке навело, да упркос проблемима, одмор планирају у тој земљи. Има и оних којима је ситуација у Турској довољан разлог да промене земљу у којој ће провести одмор.

"Мигрантска криза и страх од тероризма свакако имају утицаја на туризам. Ја сам у то потпуно уверен", каже Алфред Реимар из Аустрије.

Своју шансу ту виде остале медитеранске земље. Аргиро Фили из Грчке каже да овог лета очекујео више туриста него прошлог.

"Имамо и ми проблеме са избеглицама, али то је само дуж граница. Остатак земље је спреман да дочека госте. Ми смо велика туристичка земља са много могућности за одмор", рекао је Фили.

"Представљам једну малу туристичку регију у Португалији и нисам сигурна да ће се глобална ситуација утицати на нас, али на укупан туристички промет у земљи, сигурно хоће", каже Михаела Барбоса из Португалије. 

Наши туристички адути за ову годину су Дунав и остале реке и језера у Србији. Уз узбудљиве градове и светски познате манифестације то је и више него довољно за успешну туристичку 2016. годину.

За филм који представља лепоте Дунава на свих 588 километара тока кроз нашу земљу, освојили смо другу награду у конкуренцији 1.500 филмова из 42 земље. У инфраструктуру на Дунаву ће, како је најављено, бити уложено десет милиона евра до краја године.

Директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић рекла је да је Дунав као природна лепота која повезује десет држава Европе интересантан како пословним посетиоцима тако и свима осталим.

"Ми смо се потрудили да га заиста представимо на најбољи могући начин и мислим да смо ове године са Дунавом направили прави потез када је ово тржиште у питању", каже Лабовићева.

Војводина већ годинама учествује у пројектима прекограничне сарадње на којој Европска унија веома инсистира.

"То је неких десетак пројеката у задњих десетак година, што значи да паузе нисмо имали и да промашаја нисмо имали, што је најбитније. Бар половина тих пројеката вуче корене са овог сајма", каже Срђан Бајић из Туристичке организације Војводине.

У земљи из које је некада најбољи тенисер света, а сада тренер броја један, Борис Бекер, срећемо и једног немачког туристичког радника који никада није чуо за Новака Ђоковића. Као и увек у животу, добар изговор пара вреди.

"Не пратим тенис. Па побогу, ја сам Немац, мене занима само фудбал", каже Гулго Фридл из Немачке.

Кад већ не зна за Ђоковића, одустали смо од питања да ли зна да ће чувени немачки фудбалер Швајнштајгер ускоро постати српски зет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи