Бајатовић: Од априла нижа цена природног гаса

Директор Јавног предузећа "Србијагас" Душан Бајатовић каже да ће 2019. године сигурно доћи до прекида транспорта гаса кроз Украјину и да ће тада Србија остати без најважнијег правца снабдевања тим енергентом. Бајатовић је најавио и ниже цене природног гаса од априла до јуна ове године.

Бајатовић је на Регионалној конференцији "Енергетске перспективе и ефикасности" рекао да на одлучност Русије да прекине транспорт гаса кроз Украјну указују и подаци обавештајне заједнице.

 

Према његовим речима, Србија мора да се припреми за тај период, а једна од могућности је да прошири капацитете складишта гаса у Банатском Двору са 450 милиона кубних метара на милијарду и да изгради још једно складиште капацитета бар још 500 милиона, а може и милијарду кубних метара.

"Тиме би уравнотежили куповину гаса на српском тржишту, смањили транспортне трошкове и енергетске ризике. То је додатна енергетска безбедност, а привућићемо и тржишну конкуренцију", нагласио је Бајатовић.

Каже да је решење и интерконекција Србије са Бугарском која кошта 60 милиона евра, али да Србија тражи да за то добије бесповратна средства ЕУ као што је добила Бугарска, али и друге земље ЕУ.

"Нама треба још 208 милиона евра да уложимо у унутрашњи гасоводни систем да би тај правац снабдевања гасом функционисао. Значи тај пројекат није 60 млиона евра већ скоро 300 милиона евра да би све радило како треба", додао је Бајатовић.

Према његовим речима и изградња интерконекције са Хрватском не би била проблем, али за то нема интересовања.

Бајатовић је нагласио да очекује да ће у будућности интереси енергетске безбедности победити политичке и политикантске разлоге због којих се земљама Југоисточне Европе не омогућава приступ гасу из Русије или Средње Азије.

Према његовим речима, регион Југоисточне Европе је жртва бирократских размирица ЕУ и Русије, али не очекује и да ће неки вид допремања гаса бити успостављен.

Бајатовић: Од априла до јуна нижа цена гаса

Бајатовић је након регионалне конференције "Енергетске перспективе и изазови" на Новосадском сајму новинарима рекао да ће актуелна цена природног гаса важити до краја марта месеца, а да ће у периоду од априла до јуна бити нижа.

Говорећи о тржишту природног гаса и других енергената у Србији Бајатовић је рекао да је оно либерализовано и да свако може да добије лиценцу за трговину.

"Сви могу да приступе вишку транспортног система који ће бити под власништвом 'Дистрибуције гаса Србије' као нове фирме и сви могу да се појаве на српском тржишту", рекао је Бајатовић.

Према његовим речима, цене неће бити једини опредељујући фактор приликом одлучивања од кога ће се куповати природни гас или електрична енергија, већ да ће значајан утицај на то имати услови из уговора о начину повлачења енергената, гаранцијама за преузете количине и други параметри.

Бајатовић је рекао да верује да ће време праве конкуренције на тржишту Србије када је о енергентима реч, бити од 2018. 

Конференцију су заједнички организовали Новосадски сајам и Компанија "Колор прес група" из Новог Сада и на њој су поред министра за рударство и енергетику Александра Антића и Бајатовића, учествовали амбасадор Холандије у Београду Хенрик ван де Дол, представник америчке амбасаде задужена за економска питања Ана Булс и шеф економског одељења Делегације ЕУ у Србији Фрик Јанмат.

Министар Антић је претходно рекао да је Србија у потпуности енергетски независна држава која је прошле године у производњи електричне енергије остварила суфицит од, како је нагласио, 40 милиона евра.

Према Антићевим речима изградњом нових објеката са обновљивим изворима енергије тај суфицит ће се додатно повећати.

"На реструктуирању ЕПС-а и Србијагаса урађено је далеко више него што је јавност упозната. Србијагас од новембра 2014. године није направио ни један динар дуга за новоповучени гас од Гаспрома, а Гаспрому је враћено 200 милиона дуговања направљеног пре 2014. године", рекао је Антић.

Антић је истакао да је "Србијагас" по први пут у својој историји једну пословну годину завршио позитивно, док је ЕПС коме је, како је рекао, због катастрофалних поплава предвиђан минус од 21 милијаре динара, 2015. годину завршио са "две и по милијарде динара у плусу".

Министар рударства и енергетике Александар Антић изјавио је да у овом тренутку не постоји било какав план нити обавеза да се повећа цена струје у Србији. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара