Европљани стежу каиш, акције падају

Европљани драстично смањују потрошњу, одричући се свега што није апсолутно неопходно, зимовања и изласка у ресторане, а млади се враћају родитељима. Утешно је што расте продаје бицикала, неутешно је што акције на берзама и даље падају.

Финансијска криза погађа не само бизнисмене, њене последице све више осећају обични људи широм вета, који за почетак много више купују у мега маркетима, јер тамо може да се добије попуст.

Лукас Шмит, 27-годишњи механичар из Берлина каже да ће највероватније одустати од планираног зимовања у Шпанији, на које је желео да поведе своју девојку - не толико због цене аранжмана (која није повећана), већ из страха за будућност: "Никад се не зна шта нас сутра чека у овим тешким временима", изјавио је Шмит Ројтерсу.

Сара Клаус, студенткиња, каже да је криза већ утицала на измену њених животних навика па је престала да купује флаширану воду и органску храну: "У овој ситуацији ми то личи на бацање пара кроз прозор".

Истовремено, на другом крају Европе - у Шпанији, новине увелико пишу о новој "моди" селидбе младих код родитеља - због финансијске кризе.

"Морао сам да напустим свој стан баш кад сам све имао. Сад сам опет код родитеља", изјавио је дневнику "Паис" Марк Солсона, 35-годишњи продавац некретнина, који је недавно успео да купи стан у близини Барселоне, али је убрзо потом остао без посла.

Око 60 одсто Немаца верује да ће се економска ситуација погоршати, показало је недавно истраживање јавног мњења, које је урадила истраживачка кућа Форса.

Према истраживању француске куће за испитивање јавног мњења, БВА, 64 одсто Француза с песимизмом гледају у будућност.

Криза се осећа свуда, од луксузних до обичних радњи, у хотелима, хуманитарним манифестацијама.

У италијанској добротворној организацији за напуштену децу, АИБА, кажу да су донације за децу у сиротиштима опале за 20 одсто.

Карстен Шулц, директор немачке "онлајн" аукцијске куће "Ексклузивна роба", каже да су богати људи почели да смањују трошкове и пре него што је криза избила.

Британски произвођач "Џон Ливајс" (код нас познат као Левис) пријавио је смањење недељне продаје за 8,3 процената.

Људи не престају да се шале ни у најцрњим ситуацијама, па су тако у Селфриџовим радњама понудили "чоколадице на кредит", а произвођач костима за забаве Плампарти - кућне декорације под именом "пролазимо кроз пакао" и бојанке за "прављење новца".

У свакој шали има и помало истине, па тако поједини британски ресторани наплаћују ручак делимично у натури примајући од гостију намирнице које користе за справљање јела - од бундеве до јабуке и лаванде.

"Прошле недеље неко је донео бундеву, коју смо употребили за нашу супу од бундеве", изјавила је Ројтерсу Ракел Калистер, помоћник менаџера паба "Свиње" у Еџфилду, у близини Норфолка (Енглеска).

Све у свему, Европљани све мање једу у ресторанима - три од четири запослена радника у Британији носе ручак од куће бар једном недељно, резултати су анкете, коју је спровела британска радио-телевизијска кућа ББЦ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи