Г-8 јединствена у борби против финансијске кризе

Лидери Групе осам (Г-8) индустријских најразвијених држава саопштили су да су јединствени и одлучни да се супротставе финансијској кризи, ојачају финансијске инструменте и да поврате поверење.

"Док је наша пажња сада усмерена ка успостављању стабилизације тржишта и враћању поверења, потребне су промене у регулационим и институционалним системима светског финансијског сектора и опоравку из дефицита у који су дошли због актуелне кризе", навели су лидери Г- 8, у саопштењу које је објавила Бела кућа.

У Г 8 су се сложили да наставе блиску сарадњу и координацију, као и да предузму мере ради ублажавања негативних последица светске финансијске кризе на економије и државе у развоју, пренела је агенција Ројтерс.

"Уверени смо, да ћемо се заједничким радом супроставити изазовима и вратити наше економије на пут стабилности и просперитета", наводи се у саопштењу.

У саопштењу лидера Г-8 се наводи да ће, с лидерима кључних земаља одржати састанак у блиској будућности како би усвојили агенду реформи.

Г- 8 чине Сједињене Америчке Државе, Јапан, Канада, Русија, Велика Британија, Француска, Немачка и Италија.

Финансијска криза може да погорша положај гладних

Глобална финансијска криза прети да погорша положај гладних у свету, нарочито уколико развијене земље почну да занемарују обећања у вези са давањем помоћи сиромашнима, упозорила је Организација УН за храну и пољопривреду (ФАО).

Најбогатије земље света су у јуну обећале милијарде долара помоћи, као одговор на раст цена сировина, који је 2007. довео до повећања броја гладних у свету за 75 одсто. Досад је, међутим, мало те помоћи стигло тамо где треба, мада су се положај и изгледи најсиромашнијих становника света додатно погоршали, извештава Ројтерс.

"Позајмице, банкарски кредити, званична помоћ за развој, директне стране инвестиције, дознаке радника запослених у иностранству - све то може да буде угрожено све дубљом финансијском кризом", упозорава генерални директор ФАО Жак Дијуф, апелујући на владе земаља света да у овим условима не прибегну протекционистичким трговинским мерама.

ФАО процењује да се крајем прошле године број гладних у свету повећао са ранијих 850 на око 925 милиона, а у многим земљама регистроване су побуне због раста цена хране.

У међувремену су цене на овом сектору нешто опале, делимично и због успоравања светске привреде, али ФАО упозорава да би то могло да наведе пољопривреднике да смање површине под усевима за наредни род, што би имало за последицу нове рекордне цене хране у 2009.

То би, истиче ФАО, била катастрофа за милионе људи који ће остати са мало новца, а без могућности кредита.

У прошлонедељном извештају, Светска банка  навела je 28 земаљe у Африци, Азији и на Блиском истоку које се суочавају са финансијским потешкоћама због високих цена хране и горива, а сада и због кризе на кредитном тржишту, која се из САД прелила на остатак света.

Светска банка  је упозорила да би више цене хране и горива могле да гурну 100 милиона људи још дубље у сиромаштво.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи