Фискални савет: Унапредити инвестициони амбијент

Фискални савет Србије сматра да влада у 2016. и наредним годинама не сме преурањено да олабави фискалну рестриктивност и да је за повећање привредног раста и запослености потребно да уложи веће напоре на унапредењу инвестиционог амбијента.

Недовољан привредни раст, превелики фискални дефицит уз брзо растући јавни дуг и висока незапосленост су највећи проблеми економије Србије, али су у 2015. код поменутих индикатора евидентирана одредена побољшања, наводи се у документу Фискалног савета под називом "Економски опоравак, запосленост и фискална консолидација: Поуке  из 2015. године и изгледи за 2016. и 2017. годину", достављеном Танјугу.

Констатујући да је после рецесије из 2014, прошле године започео привредни опоравак, Савет оцењује, међутим, да ће раст привреде још неколико година бити низак, "јер је потребно неколико година да се отклоне постојећи структурни проблеми и порасте учешће инвестиција у бруто друштвеном производу (БДП)".

Фискални дефицит је смањен у 2015. на 3,7 одсто БДП-а, са 6,6 процената БДП-а из 2014. године, што је одличан резултат, истакао је Фискални савет у документу припремљеном за "Копаоник бизнис форум", који почиње сутра.

"Уочена побољшања су међутим недовољна... и још увек не стоје на довољно чврстим основама. Због тога постоји ризик да се позитивни трендови закоче након 2015,   односно да фискални дефицит у средњем року остане на нивоу од преко 3,5 процента БДП-а, привредни раст да остане нижи од 2,0 одсто, а незапосленост да стагнира или се повећава", упозорава Фискални савет. 

Како се додаје, "даље неопходно смањивање дефицита ће ићи тешко, јер нису припремљене довољно добре мере, нити спроведене све потребне реформе - а уз све то постоји ризик нових фискалних трошкова услед неуспешног пословања јавних и државних предузећа". 

"Започети привредни опоравак у 2015. показује да је негативан утицај фискалне консолидације на привредни раст у кратком року веома мали. У дужем року фискална консолидација повољно утиче на привредни раст, јер обезбеђује макроекономску стабилност, која је један од предуслова за потребан раст инвестиција".

Према мишљењу Фискалног савета, "снажан раст запослености у претходне три године уз стагнацију привредне активност се, по свему судећи, није ни десио, већ је последица непоузданости праћења кретања на тржишту рада од стране Републичког завода за статистику". 

Незапосленост је, по подацима из Анкете о радној снази, смањивана из квартала у квартал, па је у трећем кварталу 2015. (последњи доступан податак) износила 17,3 одсто, што је смањење од 1,5 процентних поена у односу на исти период претходне године.

Да би се успоставио висок и одржив привредни раст, додаје Савет, кључно је да се прво успостави и одржи тренд снажног повећања инвестиција, и то из два разлога.

Први, јер је учешће инвестиција у БДП-у Србије у читавом посткризном периоду било структурно веома ниско и недовољно за успостављање високих стопа раста привреде. 

Према последњим анализама ЕБРД-а Србији на годишњем нивоу мањка инвестиција у износу од 7,0 одсто БДП-а. 

Други разлог је тај, што тренутно једино инвестиције од свих компоненти БДП-а могу релативно брзо и одрживо да се повећавају у наредних неколико година и покрећу раст укупног БДП-а без урушавања спољне равнотеже земље или опасног повећања јавног дуга.

Савет указује да су инвестиције "управо компонента БДП-а која је својим растом од скоро 10 процената покренула опоравак привредне активности у 2015, што је добро".

У том контексту, Фискални савет препоручује да Влада раст инвестиција даље подстиче наставком фискалне консолидацијем, како би се учврстила макроекономска стабилност.

Такође да унапреди инвестициони амбијент кроз ефикасност судства, убрзање издавања дозвола, уклањање административних баријера за инвестирање, заштиту конкуренције, спречавање корупције...и да повеца ефикасност у извршавању јавних инвестиција, које у кратком року непосредно утичу на убрзање привредног раста.

Релативно висок привредни раст од преко 4,0 одсто, Србија, према мишљењу Фискалног савета, неће моћи да постигне на одржив у наредне две до три године, јер је за то  неопходна знатна промена структуре домаће економије, током које стопе привредног раста неће моћи да буду високе. 

"Једини исправан пут, односно образац за трајно успостављање високих и одрживих стопа раста привреде у Србији је: повећање инвестиција, па нето извоза, затим запослености и приватне потрошње, да би тек на крају државна потрошња могла да има осетнији раст".

У документу се закључује да "Влада у 2016. и наредним годинама има велику одговорност - у фискалном домену, да не дозволи преурањено попуштање рестриктивности и одустане од тешких и непопуларних мера, а да за повећање привредног раста и, последично, запослености, уложи веће напоре на унапредењу инвестиционог амбијента".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво