Слаба куповна моћ закочила станоградњу

Вишегодишњи тренд пада продаје некретнина настављен је и прошле године. У Србији је 2015. године продато мање станова и кућа него 2014. Грађевинари и произвођачи грађевинског материјала решење виде у масовној и јефтиној станоградњи за коју у Србији постоји тржиште. У порасту је тражња за квалитетним становима, а повећана је и правна сигурност у промету некретнина.

Према подацима Пореске управе, прошле године продато је 4.700 мање станова и три пута мање кућа него 2014. године.

Број оних који су купили стамбене некретнине на кредит је приближно исти, показују подаци Националне корпорације за осигурање кредита.

Бележи се пад производње и пласмана грађевинског материјала на домаћем тржишту.

Славица Живковић из Удружења произвођача грађевинског материјала каже да то указује на недостатак грађевинске активности у Србији. "Куповна моћ становништва је слаба и поред тога што постоји велики број квадрата који се налази у понуди. Данас имамо 300 хиљада подстанара што говори да су ти квадрати прескупи за обичног човека", наглашава Живковићева.

Последњих година смањен је број запослених у грађевинској индустрији, а решење грађевинци виде у масовној станоградњи.

Виктор Кобјерски из Удружења за грађевинарство Привредне коморе Србије наводи да су реалне цене од 600 до 800 евра за систем "кључ у руке".

Истиче да Србија има довољно добре системе фабрикованих елемената који би могли да омогуће брзу градњу великих стамбених комплекса, али наглашава да то зависи од државе.  

Страни инвеститори којих нема много, заинтересовани су за градњу ексклузивних станова на атрактивним локацијама, који се добро продају.

"Стране инвеститоре мотивише је то што смо ми врло неразвијено тржиште. Доношењем праксе са далеко развијенијих тржишта де факто постижу велику конкурентност и добар успех", каже Мина Калезић из ЦБРЕ Србија.

Од 2010. године постоји база података о промету станова, тако да је знатно смањена могућност превара. Уговоре оверавају бележници који, за разлику од судова, проверавају сваки документ.

Миодраг Ђукановић, председник Коморе јавних бележника каже да се никад сто одсто не може искључити могућност преваре. "Међутим, тражимо да све исправе које прате промет буду свеже. Проверавамао податке у катастру и бавимо се становима који су у изградњи, у процесу легализације, као и оне станове који нису уписани", наводи Ђукановић.

Половина стамбених објеката који се нуде на тржишту није легализована.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво