Читај ми!

Чадеж: Привреда најбоље зна који су проблеми

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж каже за РТС да влада и привредна удружења треба да раде заједно, јер, како истиче, привреда најбоље зна шта су проблеми предузетника.

За покретање и развој приватног посла Влада је за 2016. годину издвојила 16,06 милијарди динара. Четвртина новца биће бесповратно подељена.

Марко Чадеж је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да на успостављању боље пословне климе не треба да ради само влада већ и привреда.

Наводи удружења као што су Привредна комора Србије, НАЛЕД, Америчка комора, које се сада први пут укључују у тај процес.

Што се тиче финансијске подршке предузетништву, Чадеж напомиње да је најчешћи проблем за предузетнике компликована административна процедура, а не недостатак новца.

Председник Привредне коморе Србије истиче да су средства која је Влада издвојила за предузетништво распоређена "по животном циклусу" на старт-апове, средства за раст и развој, а до 50 одсто средстава је намењено за женско предузетништо и младе људе.

Чадеж наглашава значај транспарентности код овог програма и могућност контроле расподеле средстава, о чему ће се подаци наћи и на интернет презентацији Године предузетништва.

Такође, истиче значај отвореног програма, који до сада није постојао у Србији.

"Привредници сами предлажу своје идеје како да се додатно унапреди програм за помоћ предузетништву", објашњава Чадеж.

Говорећи о будућим резултатима године предузетништва, Чадеж каже да се успех програма мери бројем запослених у сектору малих и средњих предузећа, учешћем тог сектора у БДП-у, као и одрживошћу предузећа, која је сада испод просека ЕУ.

Чадеж не очекује да ће предизборна кампања омести годину предузетништва. "Очекујем да се ради овако како су планови постављени, програми имају свој ритам", каже председник Привредне коморе Србије.

Наводи да се програми расписују једним делом у марту, а једним делом крајем маја.

Чадеж каже да привредници могу да се информишу у кол-центру и на сајту ПКС-а.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи