Бојковић: Очекујем потписивање уговора за Железару

Члан Надзорног одбора смедеревске Железаре Бојан Бојковић рекао је за РТС да верује у позитиван исход приватизације смедеревске Железаре, упркос паду цене челика на светском тржишту.

Објављивањем тендера за продају Железаре Смедерево почео је да тече рок за откуп конкурсне документације. Коме је цена од 45,7 милиона евра прихватљива знаће се до краја марта.

Гостујући у Дневнику РТС-а, члан Надзорног одбора смедеревске Железаре Бојан Бојковић рекао је да ће онај коме та цена буде прихватљива добиће оно што буде у тендерској документацији, то јест треба да плати 10.000 евра да би се добила документација.

Објаснио је да је то 50 одсто од процењене вредбности Жењлезаре, а процењена је на 91,5 милион евра и по нашем Закону о приватизацији 50 одсто процењене вредности је почетна вредност свих средстава. 

"Битно је рећи да је Влада одржала обећање динамике решења за Железару и да се тај тендер завршава крајем марта, а након тога ће се отварати понуде свих понуђача, што ће трајати петнаестак дана након чега се очекује позитивно потписивање уговора о купопродаји Железаре", рекао је Бојковић.

Говорећи о томе у ком случају би почетна цена могла да расте, Бојковић каже да зато постоји тендер да све буде транспарентно, јавно и да може да се јави на позив више понуђача.

"То је по нашим прописима и законима, како српским тако и по законима и прописима ЕУ што је битно нагласити", истакао је Бојковић.

Према његовим речима, највише разгвора је било са кинеском компанијим Хбис, која је други произвођач челика на свету али било је разговора и са другим комапнијама, међу којима и индијска компанија. "Зато постоји јавни позив да сви могу да учествују и да све буде транспарентно", поновио је Бојковић.

Тендер је у складу са правилима ЕУ, и читава процедура, како каже, од осам-девет тачака усклађена.

Одоговарајући на питање коме се исплати да у овом тренутку проширује производњу и улаже, Бојковић каже да је то велика победа Владе Србије јер се у задњих две и по године даноноћно се радило на челу са премијером и свим министрима у решавању проблема Железаре.

"Да ви успете да решите проблем Железаре, тј да продате Железару једном стратешком или неком другом инвеститору у тренутку када је цена челика пала за 170 долара, што се не памти у задњих 30 година, где имате све железаре у свету које су непрофитабилне, а угасиле су се железаре у Шпанији и Великој Британији -  то је заиста велики успех за ову Владу", рекао је Бојковић.

Бојковић не сумња да ће се потписати уговор, када истекну рокови из тендера.

У случају да Железара добије новог власника, "ХПК инжењеринг" је ангажован да руководи Железаром и првенствени интерес је да припреми Железару за приватизацију. Објаснио је да у случају приватизације, уговор се раскида и ХПК нема више надлежност над самом Железаром, већ нови инвеститор. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи