Сертић: Очекујем уговор о продаји Железаре у априлу

Министар привреде Жељко Сертић оценио је, поводом расписивања новог јавног позива за приватизацију Железаре Смедерево, да би у априлу било могуће и потписати купопродајни уговор са инвеститором.

Сертић је истакао да је оптимиста, јер су разговори вођени са неколико компанија.

"Оптимиста сам по питању објављивања тог позива, јер не само да смо имали разговоре са кинеском компанијом ХБИС, већ смо их водили и са још неколико потенцијално заинтересованих групација, које чекају да објавимо завршни позив и да онда процене да ли су заинтересоване", навео је Сертић Танјугу.

Такође, Сертић је нагласио да је Србији веома важно да у овом тренутку има озбиљну кинеску компанију ХБИС која је већ послала планове, пројекције и бизнис модел за Железару.

И на основу тих планова, према његовим речима, кинеска компанија има интерес да дође на наше тржиште.

Сертић је подвукао да је битно да процес продаје Железаре буде транспарентан, јаван, да свако може да се јави и да правила конкурса буду међународно призната, јер се тиме и добија кредибилитет.

"Нико више, па ни Кина, не ради ништа што је ван тржишног пословања", рекао је министар привреде, изразивши наду да ће се на конкурс јавити више компанија.

Сертић је подсетио да, када је реч о тендеру, постоје законом дефинисани рокови и да је процедура усаглашена са ЕУ, као и да Србија поштује сва међународна правила која је преузела.

Министар је објаснио да је рок за пријављивање 30 дана, као и да је потребно нешто времена за обраду и усаглашавање података.

Према његовим речима, вероватно је да се у априлу има уговор о купопродаји са ХБИС-ом или неком другом компанијом.

"То ће бити добро за раднике Железаре, за град Смедерово и наставак производње, јер нам омогућује потенцијално креирање нових фабрика и нових производних ланаца које желимо да имплементирамо код нас на бази челика. Тако би та врста индустријских погона постала профитабилна, али и нама омогућила додатан број запослених и на крају и повећање БДП-а на основу реалног раста и реалног извоза", закључио је Сертић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво