Читај ми!

Mихајловићева младима: Образујте се у иностранству, али се вратите у Србију

Потпредседница Владе Зорана Михајловић је у Привредној комори Србије позвала младе да искористе подршку државе предузетништву од 16 милијарди динара пошто је чак око 70 одсто тих средстава намењено њима.

Зорана Михајловић је поручила младима да после школовања остану у Србији и започну свој посао.

На отварању дводневног Студентског привредног форума, у коме учествује више од 200 студената из Србије и земаља региона, Михајловићева је рекла да је према последњим подацима из 2015. година незапосленост младих износила око 39 одсто, док је пре више од годину дана била око 41 одсто.

Истакла је да је највећи део новца, који ће из буџета, бити за подршку предузетништву намењен младима и женама предузетницама.

"Ово је други форум и видимо да је та иницијатива заживела и да даје реузлтате", истакла је Михајловићева.

Влада је, како каже, поставила запошљавање младих као један од својих приоритета.

Напоменула је да Србији недостаје предузетнички дух и да је у последњих 20 година најважније било запослити се у јавном сектору и јавним предузећима.

"Сада млади тек са око 35 година започињу приватни бизнис, док у Европи у касним двадесетим годинама. У Србији је, такође, сваки пети млади човек власник радње или компаније", навела је Михајловићева.

Истакла је да младих предузетница има чак три пута мање него младих предузетника.

Додала је да држава данас има политичку стабилност упркос бројним изазовима, на пример мигрантској кризи, као и да је то најважнији предуслов за развијање привреде.

"Србија у односу на земље у региону једина има политичку стабилност", нагласила је.

Како каже, Србија је у односу на претходне године успела да смањи незапосленост са 28 на 17,5 одсто.

Михајловићева је додала да Србија мора да промени образовни систем како би био усклађен тржишту рада и да то треба да буде један од приоритета будуће владе.

"Важно да млади остану овде, образујте се у иностранству, али се вратите да радите овде", закључила је министарка.

Председик ПКС-а Марко Чадеж је рекао да су млади будући ствараоци БДП-а Србије и да имао око 150.000 младих од 15 до 24 година који се нити школују нити раде.

Чадеж је истакао да је ова влада прва дала подршку предузетништву и издвојила озбиљна средства за ту намену, од 16,1 милијарде динара.

"Морамо променити однос политике према предузетништву, неопходан је дијалог државе, привреде и младих", казао је Чадеж.

Додао је да у оквиру подршке предузетништву постоје 33 програма и да је Србија испод просека у односу на ЕУ када је реч о спремности младих да се упусте у предузетништву.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић је рекао да у Србији око 50 одсто младих бироу чека посао дуже од годину дана, као и да у просеку чекају око две године.

"Највише проблема имају због недостатка компетенција и вештина које послодавци траже", навео је Мартиновић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво