Сертић: Учинићемо све да ФАП опстане

Министар привреде Жељко Сертић је рекао да преговори са радницима ФАП-а нису били лаки, али да разуме људе, јер је лоша ситуација у Прибоју.

Жељко Сертић је рекао Танјугу да се састанци понављају јер су људи неповерљиви, али да је став и владе и ресорног министарства да ће урадити све да та фабрика и запослени опстану и после 31. маја.

"Људи желе да раде тамо, да виде да је свих 650 људи запослено и да кроз реструктурирање или кроз стране инвестиције обезбедимо да сви они задрже посао. Наш став је да ћемо да урадимо све што можемо, као што смо са компанијом СИСУ покушали да нешто урадимо", изјавио је Сертић Танјугу.

Упитан како то да се постигне договор у разговору са синдикатима, а они сутрадан наставе штрајк, Сертић је рекао да се са њима детаљно разговара, али да су људи у страху и неповерљиви због претходних лоших искустава.

"Они кажу – знамо да ви радите, верујемо премијеру и вама, али нас 20 година лажу. И онда кад преговарате са таквим емоцијама, то је посебан проблем. Тада не причате рационално и о могућностима и међусобном поверењу, него о жељи да им обећате нешто што је у овим околностима тешко", навео је ресорни министар.

Сертић је рекао да преговори нису били лаки, али да разуме људе, јер је лоша ситуација у Прибоју.

"Сваки дан смо имали састанке како бисмо нашли заједнички именитељ. И ништа нећемо добити, ни штрајковима ни тиме да кажемо ми можемо само оволико и ни мало више. Морамо да нађемо нова решења", сматра Сертић.

Објаснио је да након 31. маја свакако истиче заштита државе од поверилаца за 10 предузећа у реструктурирању, међу којима је и ФАП, али да су представници министарства објаснили радницима да постоји већи број тих предузећа која имају дугове из прошлости, нису приватизована, али ни блокирана.

Они су, додао је министар, направили договоре са кредиторима и са државом јер и према државним повериоцима имају дугове, али ако имају план како да се део отпише а део врати, и повериоцима је више у интересу да они раде и онда неће пустити блокаду.

Држава разговара са озбиљним инвеститором 

Сертић је рекао да држава разговара са Војском Србије, али да се разговара и са "озбиљним инвеститором који је заинтересован за део погона и опреме".

"Људи су само уплашени јер су их много година лагали, па је сада чак било и захтева да се поново као некад уведу царине на увоз камиона из иностранства, што не можемо у овом времену да радимо. Такође, тражили су и да директор кривично одговара, али ми не можемо да пресудимо, само можемо да обавестимо надлежне органе", објаснио је Сертић.

Министар привреде је подсетио да је раније била пракса да, кад год има проблема, држава даје новац, али и нагласио да је то време прошло.

"Не можемо тако државу да оздравимо. Али и људи морају да схвате да смо ми данас једна страна, а наша историја нам је супротстављена страна", навео је министар привреде.

Сертић је истакао да цео Прибој живи од ФАП-а, те да држава не пристаје ни на предлоге стручњака да ту фирму затвори.

"Ако их преко ноћи оставите без посла, то је озбиљан проблем за цео тај део земље. У овом времену, тешко је наћи решење, али радимо на томе. Радимо и на довођењу инвеститора у тај крај. Сам премијер Александар Вучић довео је неколико фабрика у тај део Србије", подсетио је министар.

Сертић је рекао да се ради и на реформи целе државе, да је то препознато, види се и резултат који не може нико да спори.

"Нешто иде брже или спорије, али онда да поставимо и питање, зашто до сада није ништа урађено? Они који коментаришу учинак владе, доводе у заблуду оне који не знају довољно о стручним стварима. Србија је данас свуда препозната као земља која се мења и у коју вреди улагати", закључио је Сертић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи