Читај ми!

Табаковић: Променљиви курс, без великих дневних осцилација

За један евро данас ће бити потребно 123 динара и 50 пара, што је за 11 пара више него у петак. То је за два динара више него почетком године, што значи да је домаћа валута од почетка године ослабила 1,5 одсто, а за последњих годину дана 2,6 одсто. Делегација ММФ-а која је прошле недеље окончала четврту контролу аранжмана са Србијом предложила је Народној банци да ради постизања планиране инфлације дозволи веће дневне промене курса. НБС ће и даље да води политику промењивог курса, без великих дневних осцилација, каже за РТС гувернерка Јоргованка Табаковић.

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да ће институција на чијем је она челу наставити да одржава стабилност на девизном тржишту.

Динар слаби, инфлација је мање од планиране, а ММФ предлаже веће дневне промене курса.

"Питам са којим циљем и због чијег интереса и са којим резултатом. Грешка да треба због дугорочне стабилности дозволити веће дневне осцилације које су многе земље које имају високу евроизовану економију посегле за тим теоријским концептом чистог таргетирања инфлације, са буквалним неинтервенисањем на девизном тржишту, је прошлост и грешка која је плаћена трошењем девизних резерви и буквално отвореношћу за шокове", рекла је Табаковић.

На констатацију да је доста новца НБС потрошила на одбрану динара од почетка године (390 милиона евра), гувернерка одговара да не робује теоријским моделима.

"Ово је време преиспитивања свих теоријских концепата где одговорни људи који воде државе кажу да је теорија једно, а живот друго... Оцена коју очекујем је бољи стандард грађана Србије и помоћ Влади Србије да не радимо као организам са две леве руке где не постоји координисаност фискалне и монетарне политике. Да влада преполови основни фискални дефицит мора да има подршку у Народној банци која има стабилност", истиче Табаковић.

Објашњава да је од почетка 2010. до краја 2012. потрошено 3, 7 милијарди евра, а динар је ослабио 19 процената. У 2013, 2014 и 2015 - додаје, потрошено је милијарду и 300 (до 25. фебруара), а динар је ослабио један проценат годишње.

"Напуштање инвеститора који улажу у хартије од вредности у читавом региону полако се позиционира према одлукама америчких Федералних резерви и излазе са овог тржишта купујући девизе и то ствара притисак на курс", каже гувернерка.

Наглашава да ће Народна банка, "не поводећи се за саветима оних који не живе овде, али слушајући и разматрајући све њихове предлоге", радити тако да се стабилност на девизном тржишту и даље одржава уз најмање трошкове и најбоље резултате.

Истиче да избори неће утицати на курс и да грађани треба да имају поверење, јер је НБС остварила кредибилитет.

"Имали смо већ једне изборе и НБС је и ту годину завршила са један одсто слабљења валуте, што показује да можемо у турбулентним временима да реагујемо тако да грађани могу да буду сигурни да ће пад и слабљење валуте бити много мање у односу на друге економије", рекла је Табаковић.

Говорећи о разговорима са ММФ-ом, навела је да није било речи о поскупљењу струје и да ће се о томе разговарати када се ММФ врати у Србију.

"Ми своју пројекцију базирамо да ће раст БДП идуће године бити 1,8, ММФ каже да ће бити 1,75, ми пројектујемо да ће бити поскупљење струје, али није је било у 2013. уопште, у 2014. је било само седам одсто, иако се причало да ће бити двоструко више, тако да оставимо Влади да она о томе одлучи у складу са ценом струје у окружењу, потребама и могућностима ове државе", каже гувернерка.

Додаје да смањење неравнотежа у текућем билансу и фискалној консолидацији омогућује НБС да постигне резултат који је завидан у односу на затечено стање и потребу државе да се задужује.

"Видим да је влада значајно смањила укупне трошкове, а повећала приходе. Мене то радује и ми ћемо подржати такву политику", каже гувернерка.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво