ММФ: Смањење дуга и реформа јавног сектора главни изазови за Србију

Шеф делегације ММФ-а Џејмс Руф рекао је у разговору са премијером Србије Александром Вучићем да су смањење јавног дуга, рационализација и структурне реформе најважнији изазови за Србију и да у овим областима очекује још боље резултате у наредном периоду.

На састанку са делегацијом ММФ-а поводом четврте ревизије аранжмана из предострожности премијер Вучић је изразио уверење да ће се до следећег доласка мисије у Београд Влада Србије и он лично додатно ангажовати у циљу успешног процеса рационализације јавног сектора, саопштила је Влада Србије.

Руф је рекао да су позитивне оцене које је Србија добила од свих међународних финансијских институција веома охрабрујуће и посебно нагласио да је позитиван помак видљив и да програм напредује у смеру успешне реализације.

Оценио је да предстојећи парламентарни избори у Србији не би требало да се одразе на наставак реформи.

Премијер Вучић захвалио је делегацији ММФ на честиткама за успех који је постигнут до овог тренутка и рекао да је намера Србије да уложи још много рада како би остала на добром путу.

Тема разговора била су и предузећа у реструктуирању, пре свега Електропривреда Србије, Железнице, Србијагас и РТБ Бор.

Како је саопштено, Вучић је истакао да је поносан на резултате у фискалном дефициту и додао да ће, и поред тешких разговора о предузећима у државном власништву, као и проблему приватизације преосталих 10 предузећа у реструктурирању, све обавезе Србије бити испуњене у договореном року уз његово лично ангажовање.

"Задатак Србије је да настави марљиво да ради у циљу повећања бруто домаћег производа и стабилизације јавног дуга. Поред рационализације, приватизација предузећа биће наш главни задатак у наредном периоду", нагласио је премијер.

Вучић је изразио очекивање да ће Србија, уз помоћ стручних савета чланова мисије ММФ-а, остварити позитивне резултате четврте и пете ревизије аранжмана из предострожности.

Поводом четврте ревизије аранжмана из предострожности, који је Влада Србије потписала са овом међународном финансијском институцијом, ММФ је у србију стигао 17. фебруара, а план је да остану до 26. фебруара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи