Предузетнички дух Златиборског округа

Мала и средња предузећа основа су привредног развоја најјачих европских економија, а Влада Србије и Привредна комора намеравају да тако буде и у нашој земљи. Тај пут води и преко сертификата, какав је и електронски - Exellent SME, који у Србији носи 617 предузећа, а међу тринаест најуспешнијих у претходној години су три из Златиборског округа.

Резерват Увац природно је богатство Западне Србије, чије лепоте сваке године привуку велики број домаћих и страних туриста. То није било пресудно да се ово државно предузеће нађе међу прволигашима српског предузетништва. Сертификат - Exellent SME, отвара им нове развојне и пословне перспективе.

Бранко Бјелић, директор Резервата Увац каже да ће бити у могућности да са неким квалитетнијим пројектом конкуришу и добију нека значајнија средства која би искористили за побољшање туристичког капацитета, а првенствено капацитета на заштити животне средине.

Из брдовитих крајева Западне Србије у Ариље већ четврт века стиже основна сировина за прераду млечних производа. Ова породична млекара броји четрдесет запослених, а од ње живе пољопривредна газдинства, превозници, продавнице. Раде по европским стандардима, што није случај са свима из те бранше.

"Кључ развоја је у малим и средњим предузећима и не треба се плашити. Само треба довести до краја правила и прописе по којима се сви исто понашамо, да не кажем играмо", каже Ненад Вранешевић, директор млекаре "Моравица" у Ариљу.

Пожешки привредник Љубомир Марјановић не спада у оне који избегавају да одговоре како су зарадили новац. Капитал су почели да стварају рукама, а тако раде већ скоро три деценије претварајући кожу и дрво у луксузни производни програм који се и извози широм Европе.

"Знамо како је то тешко и самим тим тако смо се и поставили кад смо га пласирали, знали смо циљне групе које су врло битне, где се стварно показало и као добитна комбинација", каже Љубомир Марјановић, директор "Prince leather" у Пожеги.

Љубомир је увек тежио америчким стандардима, а никада није ни сањао да ће као успешни привредник добити награду "Ер Србија" за лет Бизнис класом до Њујорка. Ту скупоцену карту, вредну пет хиљада евра искористиће да и америчко тржиште освоји српским ручно прављеним луксузним производима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво