"Гаспром", ДЕПА и "Едисон" о допремању руског гаса у Европу

Председник управног одбора "Гаспрома" Алексеј Милер, генерални директор "Едисон а.д." Марк Бенајун и Теодорос Кицакос, генерални директор ДЕПА а.д потписали су "Меморандум о разумевању у вези са снабдевањем гаса из Русије преко Црног мора кроз друге земље до Грчке и од Грчке до Италије" да би развили пројекат гасовода између Грчке и Италије, што би омогућило изградњу јужне трасе за допремање руског гаса у Европу.

Споразум наводи интересовање потписника споразума за трасу испоруке природног гаса из Русије преко Црног мора и кроз друге земље до Грчке и од Грчке до Италије, саопштио је "Гаспром".

У ове сврхе, стране намеравају да искористе радове које су већ извршиле компаније "Едисон" и ДЕПА у вези са пројектом ИТГИ Посејдон.

"Развој унутрашњих капацитета Европе за пренос гаса је важан елемент обезбеђивања поуздане испоруке гаса, укључујући и руски гас, потрошачима широм Европе", изјавио је Алексеј Милер.

"Могућ развој овог новог коридора за снабдевање, који ће у потпуности бити у складу са ЕУ законодавством и прописима, ће побољшати италијанску сигурност снабдевања и њену улогу као главног чворишта гаса у јужној Европи, у складу са циљевима Националне енергетске стратегије", рекао је Марк Бенајун поводом потписивања споразума.

Генерални директор ДЕПА Теодорос Кицакос напомиње да оживљавање пројекта ИТГИ-Посејдон јача енергетску сигурност Европе додатним коридором за снабдевање и побољшава улогу Грчке као главног улаза за гас из различитих извора и траса.  

Церемонија потписивања је уследила након састанка између Алексеја Милера и Федерике Гуиди, министарке за економски развој Италије, који је одржан данас у Риму. Церемонији је присуствовао Јоргос Ципрас, генерални секретар за међународне економске односе Министарства спољних послова Републике Грчке. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи