Половина јавних предузећа у в. д. стању

Половином јавних предузећа руководе вршиоци дужности. Не зна се колико их је на локалу, а привремене директоре и функционере имају и установе културе, образовне и здравствене институције. Макар део проблема требало би да реши нови закон о јавним предузећима, најављују из Владе. У "Транспарентности" подвлаче да је проблематично то што су вршиоци дужности много подложнији политичким утицајима, а то неминовно утиче на пословање.

Крагујевачка "Чистоћа" стала је на ноге - смањила задужење, исплатила зараде. Све то за годину дана, тврди Радосав Матић, који је баш толико вршилац дужности директора. Радио је, каже, као да му испред функције не пише в. д.

"Могу вам рећи да су ми овлашћења и обавезе биле потпуно исте. Mени то посебно одговара зато што свој део посла радим професионално тако да, без обзира да ли сам именован на шест месеци као в. д, па поново, мени је потпуно свеједно са аспекта времена", каже Матић.

Колико од 691-ог предузећа на локалу има привременог директора, не зна се. Али се зна да их има 19 јавних предузећа - попут "Србијашума", "Скијалишта", "Транснафте", "Старе планине" или сва три издвојена предузећа "Железница Србије". Позитивно пословање у таквим условима, какво помиње руководилац "Чистоће", за "Транспарентност" је право чудо.

"Зато што су вршиоци дужности најподложнији утицају оних који могу да их смене без икаквог образложења, у било ком моменту и без било каквог видљивог разлога. И због тога је то в. д. стање нешто из чега Србија коначно треба да изађе на овај или онај начин", каже Немања Ненадић из "Транспарентност Србија".

Баш то јесте задатак новог закона о јавним предузећима - налаже да све до једно за годину дана добије директора. Циљ је, тврде у Влади, спречити да в. д. стање траје и по неколико година - често под изговором да на конкурсу нема ваљаних кандидата. Шта још неће моћи?

"Не можете чак да направите правну норму у којој ћете три дана да склоните човека и да га поново поставите. У закону је дефинисано да исто лице не може да буде поново бирано. Дакле, све могуће правне норме смо искористили како бисмо обезбедили професионалност", каже министар привреде Жељко Сертић.

Лек за јавна предузећа, не може ипак излечити целу државу. Чак и Сертићево министарство има два в. д. помоћника, а министарство одбране, и даље в. д. министра. Већи проблем је то што привремени директори воде установе културе, школе, болнице - и поред тога што им у опису посла пише да имају иста овлашћења као и директор.

"Вршиоци дужности своју снагу, ауторитет, своју позицију у колективу црпе од онога ко их је на то место поставио. Ствар треба обрнути - и достићи стање тако да се ауторитет црпи из овлашћења која људи имају на основу закона и на основу других правних аката", каже Немања Ненадић.

Увек има и позитивних примера. Остаће записано да је једном вршиоцу дужности Београдске филхармоније пошло за руком оно што ниједном директору није - да филхармоничаре одведе на америчку турнеју.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво