Шверц горива цвета, инспекција у приправности

Због ниске цене нафте падају и цене деривата у Србији, али не толико колико код суседа, а најјефтиније је у Мекедонији и Босни и Херцеговини. Удружење нафтних компанија упозорава не само на смањење промета већ и шверц горива у местима и 100 километара удаљеним од границе.

Многи возачи из подрињског краја одавно гориво сипају на пумпама у Босни и Херцеговини. А сада је то масовно, јер се по резервоару уштеди две до три хиљаде динара.

Контрола је појачана, и преко границе гориво може само у оригинални резервоар аута. У Тржишној инспекцији већ имају дојаве о илегалној продаји деривата у кантама и из проширених резервоара возила.

"То су неке прве пријаве да су се на местима где се обавља нека друга трговина, као што су зелене и кванташке пијаце, појавила нека лица која нуде одређене количине деривата. Овом приликом да нагласимо да је одговорност и оних субјекта који организују таква продајна места", истиче Славиша Петковић из Републичке Тржишне испекције.

Како би спечили шверц, са царином и полицијом договорили су се да бележе возила која често прелазе границу.

"Сличну ситуацију смо имали на граници са Македонијом. Tржишна испеквција је утврдила место где се вршио илегални промет деривата нафтом и том приликом је одузето 600 литара деривата. Tо је поступак који ће бити примењен и према Босни и Херцеговини", додаје Петковић.

И док возачи чекају да гориво буде још јефтиније, нафташи цене образлажу додатним трошковима за маркирање, обавезним резервама и, посебно, већим државним захватањима.

"Земље у којима је то државно захватање мање и у којим су трошкови пословања нафтних компанија нижи, тамо су и цене ниже. Није само у могућности нафтних компанија да смање цену јер је мање од половине малопродајне цене оно што припада нафтним компанијама", напомиње Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије.

Ипак, рачуница показује да простора за појефтињење има. Тачно је да су у Србији веће акцизе, али је и чињенца да је, рецимо, у Хрватској, Мађарској, Аустрији већи ПДВ, а дизел је испод евра.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво