Читај ми!

Табаковићева: ММФ није забринут због избора

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић рекла је да не постоји забринутост ММФ-а због избора у Србији, иако је оцена четврте ревизије аранжмана одложена за перион након избора и формирања нове владе.

Табаковићева је навела да ММФ неће давати оцену ревизије сада, како не би утицали на изборни процес, али, како тврди, та међународна финансијска институција има пуно поверење у овдашње носиоце економске политике.

Гувернерка је на представљању Извештаја о инфлацији рекла да би резултати ове ревизије могли, због избора, да буду спојени са петом ревизијом, али се са реформама у Србији неће стати, нити ће се на неки начин избећи уговорене обавезе.

"Ми се понашамо као да је редовно четврто разматрање у току. Не очекујемо никакве попусте и пропусте. НБС је урадила све што је преузела у оквиру стендбај аранжмана из предострожности, а једина разлика је саопштавање детаљних извештаја у вези са ревизијом"“, објаснила је Табаковићева.

Подвукла је да је ММФ партнерска институција и да не даје директиве властима у Србији, већ се тежи да се постигне договор о томе које решење је најбоље.

"Није срамота прихватити пружену руку, да неко помогне саветима, искуством и подршком економским реформама, променама које су неопходне. Та врста партнерског односа говори у прилог промени односа ММФ-а у свим задацима који нам предстоје", поручила је гувернерка.

Када је НБС у питању, према њеним речима задатак је лакши од оног који влада, јер се влада суочава са наслеђем из прошлих деценија, будући да структурне реформе подразумевају озбиљне промене.

Указујући на извештај у којем се наша земља нашла на листи најсиромашнијих земаља, Табаковићева је рекла да то показује како једно испитивање може да се употреби, то јест злоупотреби, а да је ММФ одлучио да после избора саопшти свој извештај како не би било злоупотребе.

"Они су на њихов начин дискретних помагача одлучили да дођу у посету, да радимо као да је стање редовно, а за нас и јесте, али да се са извештајем сачека до краја маја", подвукла је гувернерка.

Табаковићева није желела да даје процене актуелног боравка мисије ММФ-а у Београду, само је указала да су макроекономски показатељи много бољи од очекиваног.

"Ми смо рекли да је преполовљен буџетки дефицит, имамо појачану кредитну активност, смањење неравнотеже упркос фискалној консолидацији. То су показатељи који говоре о томе да се иде у добром смеру", уверена је гувернерка.

Упитана зашто министар привреде Жељко Сертић није јутрос присуствовао састанку у НБС, Табаковићева је поручила да не треба тражити никакво посебно значење у његовом неучествовању.

Њега је на састанку, како је навела, замењивао Милан Тривунац, који је у име Министарства привреде говорио о плановима из њихове надлежности.

"Каква би то држава била у којој би будућност земље зависила само од једног човека. Ја сам, рецимо, срчани болесник, и шта да се не пробудим сутра – нико од мојих колега неће бити ускраћен за извештај и информацију. Сваки вођа тима дели информације са својим сарадницима, а ако постоји приоритет обавеза, договоре се", закључила је Табаковићева.

Гувернерка НБС је подвукла да није било кашњења када је реч о ненаплативим кредитима у банкарском сектору Србије, и подсетила да је донета стратегија као и акциони план.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво