Читај ми!

(Не)исплатива превремена отплата кредита

Према Закону о заштити корисника финансијских услуга, клијент има право да у сваком моменту делимично или у целини да отплати кредит. За уговоре после 5. децембра 2011. могу да се уговоре накнаде за превремену отплату ако је договорена фиксна рата, а код непокретности и ако је уговорена променљива камата.

Грађанима новац непрестано недостаје. Банке хронично имају вишак пара, али да би их пласирале корисник мора бити кредитно способан. То су разлози што је уз пад камата велико интересовање и за превремену отплату старих и отварање нових позајмица.

"Када урадимо статистику кредита који је стар три године, само девет одсто је 'живих', тако их зовемо у сленгу, што значи да је 91 одсто њих тај кредит и рефинансирало. То клијенти почну да раде са 18-20 месеци и до три године сваки од тих кредита је затваран и узет нови. Основни мотив клијента за рефинансирање је додатни новац", напомиње Рашко Томашевић из "Креди Агрикол банке".

На примеру рефинансирајућег кредита од пола милиона динара са роком отплате од 40 месеци и каматом од око 15 одсто заједно са главницом платићете и 130 хиљада динара камате. У првих десет месеци са главницом отплатићете трећину, а после 20 месеци чак две трећине камате.

"Банка неће самоиницијативно ликвидирати кредит већ је потребно да клијент поднесе захтев. Уговором је прецизирано који је то рок пре него што се врши превремена отплата, колико дана и након тога ће банка затворити кредит. Истовремено, корисници би требало да знају да, када у потпуности измире обавезе банци по неком уговору, имају право да подигну сва средства обезбеђења", указује Маја Колунџић из Центра за Заштиту корисника НБС.

Стручњаци сматрају да се рефинансирање обавеза под новим повољнијим каматама, посебно дугова по текућим рачунима и картицама, исплати. Када је реч о превременом затварању стамбених кредита, морате да урачунате трошкове затварања старих и узимања нових позајмица.

"Зависи од тога да ли им се у неком тренутку јавља могућност неког наслеђа и неких новчаних средстава и самим тим то отвара могућност за рефинансирање једног таквог кредита. У вези са рефинансирањем швајцарских кредита мислим да није тренутак за превремену отплату кредита", сматра Лидија Барјактаревић, професор Универзитета Сингидунум.

Пре доношења Закона о заштити корисника финансијских услуга, провизије на остатак суме код превременог затварање кредита су биле и до четири одсто. У протеклих пет година провизија је највише један одсто ако је преостали дуг отплате дужи од годину дана или сума већа од милион динара. На краћи рок отплате провизија је пола процента.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи