Све више грађевинских предузећа на "белој" листи

Јавно предузеће "Путеви Србије" и даље је прво на "белој" листи пожељних грађевинских предузећа за пословање, када је у питању поштовање закона, дуговање држави и запосленима, безбедност запослених и њихов правни статус, саопштио је Кабинет потпредседнице Владе Зоране Михајловић.

Након ажурирања "беле и црне листе" Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре за четврти квартал 2015. године, резултат је показао да је након више од годину дана од како је сачињена листа, број грађевинских компанија на њој порастао за око 13 одсто, додаје се у саопштењу. 

Осим укупног броја анализираних грађевинских предузећа, у порасту је и број оних на белој листи, па се за последњи квартал 2015. тамо нашло 379 предузећа што је 62,33 одсто компанија са листе. У 2014. "белу листу" чинило је 60 одсто представљених предузећа, односно њих 327.

С друге стране, у паду је број грађевинских предузећа са нула бодова која се налазе на "црној листи" - 2015. их је било 88 или 14,5 одсто, 2014. 86 односно 15,9 процената.

Тешке повреде на раду у 2015. су преполовљене (са 54 у 2014. на 27 у 2015.) а захваљујући инсистирању Министарства на честим контролома, више је и евидентираних повреда права радника на путевима. Тако је у 2014. евидентирано 36 радника на црно, у 2015. њих 82.

Више од годину дана од објављивања прве листе која се стално ревидира неки од добрих примера  су компанија "Путеви Ужице" која је измирила порески дуг за око 155 милиона динара и изашла из блокаде, предузеће "Пештан" које је било на "црној листи" у 2014. години због пет тешких повреда на раду, а сада је прво на листи добављача без иједне тешке или лаке повреде у 2015, са 709 запослених од чега 74 одсто на неодређено време, и која нема ниједног "уговорца".

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре увело је у децембру 2014. године "црне и беле листе" грађевинских предузећа како би се увео ред у грађевинску индустрију, како би се избегли случајеви да се послови додељују "фантомским фирмама" без запослених, како би пословање тих компанија постало транпарентније.

Критеријуми су дуговања која та предузећа имају према држави за порез и према запосленима кроз обавезно социјално осигурање, радно-правни статус запослених, односно да ли су стално запослени или ангажовани уговорима о делу или привремено-повременим пословима, да ли поштују закон о безбедности и здрављу на раду, да ли су евидентиране теже или лакше повреде, и да ли предузећа ангажују раднике на црно.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво