Сарадњом до сигурне луке

О српским градитељима речних бродова њихове колеге које граде прекоокеанска пловила на Јадрану имају само речи хвале. Србија нема море, али би речно бродарство можда могло доживети експанзију на начин како се то догодило у Хрватској - где су заједнички интерес пронашли власници бродова, банке и сви они који се баве туризмом.

Крило Јесенице, недалеко од Сплита познато је по највећој концентрацији бродова на хрватском приморју, где практично свака кућа има најмање једно пловило.

Међутим, тај део источног Јадрана од посебног је значаја и за банкарски сектор.

И док је износ у новцу свакако пословна тајна банака, оно што се поуздано зна то је да је на само девет километара овог дела хрватског приморја највећи број грађана Хрватске кредитно оптерећен.

Кредитима се финансира градња бродова, због чега је наутички туризам доживео прави бум.

Ако би банкротирали власници бродова, то би дестабилизовало банкарски сектор те земље. Међутим, сви живе од туризма, па зато није необично видети капетана како, ван сезоне, фарба свој брод.

"Ми смо продали брод за следеће три године, то значи ми смо комплетно пуни, а агенција га пуни са своје стране. Тако да, 94, 96 одсто брода је букирано, а имамо око тридесет посто људи који су на листи чекања за датуме који њима одговарају", каже Марко Мандић, власник три брода.

Милионска инвестиција зато се може отплатити за само пет година. Зато се граде и нови крузери дужине и преко педесет метара у мањим бродоградилиштима. У највећем, које је у Сплиту, кажу да купци јахти и великих бродова хвале и српске бродоградитеље.


"За речна путовања , то би ми звали ривер крузери, бродови за речна путовања и увек кажу како имате јако компетитивне цене и добар квалитет. Тако да нам је увек драго чути како се ипак тако нека лепа бродоградња догађа у овом ширем региону", каже директор продаје "Бродосплита" Теута Дулетић.

Српски привредници који послују са хрватским бродоградитељима кажу да немају проблема са наплатом, иако су бродовласници под кредитом. Рок се поштује, а онда је у пословању мирно море.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво