Караван омладинског предузетништва за запошљавање младих

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж истакао је да је битно да се држава окрене око 150. 000 младих између 15. и 24. године који "нити се школују, нити раде", те да се за њих организује "Караван омладинског предузетништва".

Савет за омладинско предузетништво Привредне коморе Србије у сарадњи са организацијиом Привредни форум младих, Студентском конференцијом Универзитета Србије и Министарства привреде у години предузетништва организује "Караван омладинског предузетништва".

Чадеж је, на конференцији за штампу, указао да је први пут у новијој историји Влада Србије проглашавањем 2016. годином предузетништва, предузетништво поставила као приоритет своје политике.

Циљ Каравана је, како је објаснио, да у години предузетништва младе широм Србије упозна са могућностима запошљавања, оснивања предузећа, укаже на предузетништво као велики потенцијал.

Према његовим речима 150. 000 младих који нити раде нити се школују су поражавајући податак којем друштво мора да се посвети.

Такође, је, с тим у вези указао и на увођење система дуалног образовања, којим се, такође, бори против незапослености младих.

Чадеж је рекао да је систем дуалног образовања потребан Србији, јер већ сада две трећине ђака уписује стручне школе, али и констатује да из њих данас не излазе са конкретним знањем потребном у модерном пословном окружењу.

У циљу подстицања предузетништва ПКС је проширила своје услуге на онлајн систем, тако да сви могу податке о таврању фирми добити 24 сата.

Саветник у Министарству привреде Душан Коруноски подвукао је да, ако се не буде нашло места за 150. 000 младих који се не школују и не раде друштво нема будућност.

Министарство, према његовим речима, нада се да ће млади да искористе годину предузетништва да се окушају у ризичном осамостаљењу које целом друштву доноси добит.

Коруноски се присетио да је, крајем осамдесетих, почетком деведесетихтих година, када се осамосталио, био суочен са отпором како у породици, тако и друштва.

"У моје време сви су били против мене. Ми који смо се осамостаљивали почетком деведесетих нисмо имали подршку ни државе ни породице. Данас млади, са овом владом, имају много више сасанси, помоћ, менторинга, средстава за почетак. Ова генерација младих предузетника требало би да покаже више ентузијазма и одлучности него моја генерација", поручио је Коруноски.

Директор фирме "КрелТиве" Немања Тимотијевић пренео је свој пример за успешност младих предузетника.

Тимотијевић је рекао да је његова фирма почела пре четири године са радом на основу само ентузијазма пар људи, а да данас броји 30 запослених, и да је годину и по дана присутна и на тржишту Уједињених Арапаских Емирата.

Према његовим речима, када је он покретао фирму није још било толико свести о значајау малих и средњих предузећа, што се знатно променило данас.

Координатор пројекта Владимир Радовановић пренео је да "Караван" има за циљ да се у години предузетништва млади широм територије Србије едукативним и информативним програмом упознају са могућностима и изазовима које Влада Србије и Министарство привреде стављају пред њих.

Циљ је поспешивања новооснованих предузећа која ће омогућити отварање нових радних места, смањити незапосленост и доприинети јачању домаће привреде. У првој фази Караван ће од 17. фебруара до 11. априла обићи регионалне студентске центре - Суботица, Нови Сад, Крагујевац, Нови Пазар, Ниш.

На крају прве фазе планирана је петодневна конференција у Беогарду, са циљем да из ње изнедри 60 успешних младих предузетника. У другој фази, од 16. маја до 16. септембра Караван ће обићи већину градована територији Србије од Суботице до Врања и Пријепоља у којима постоје капацитети за организацију панела.

У октобру ће у Београду бити одржана конференција на тему „Спровођење и поспешивање стартап екосистема" којом се завршава друга фаза пројекта.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара