Читај ми!

Дуално образовање по аустријском рецепту

Србија и Аустрија потписале су Меморандум о сарадњи у развоју дуалног образовања код нас. Аустрија на том пољу има велико искуство, модел дуалног образовања један је од њених главних извозних производа.

Аустрија ће у наредне три године помоћи да Србија успостави дуални систем у средњем стручном образовању, а аустријске компаније које послују код нас примаће ученике на праксу. Први корак је увођење нове професије – шпедитера и реформисање занимања банкарског службеника и трговца.

 

"Аустрија и наша привредна комора учиниће све да Србија, кад је реч о дуалном образовању, постане најбољи пример у Европи. Најбољи рецепт сузбијања незапослености младих јесте комбинација обуке у предузећима и школама. Европа се суочава са великим проблемом незапослености младих, који земље са дуалним образовањем немају", каже Кристоф Лајтл, председник Привредне коморе Аустрије.

За успешан систем дуалног образовања, неопходна је јака привредна комора. Први кораци су учињени – утврђено је која су занимања потребна српској привреди, а коначан списак очекује се у наредних неколико недеља.

"Овде се ради о делу образовања које преузима привреда. Те школе су дакле намењене за неке занате, неке услуге, да ли су економске, правно-биротехничке, све остале, да би се то дете у тој сфери даље развијало и научило шта је модерно и шта је актуелно у тој индустрији. Чини ми се да то данас те школе не пружају, и не могу да пружају без заиста учешћа компанија", наводи председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Три четвртине средњошколаца похађа стручне школе које их образују за услужне професије. Зато је, каже министар образовања, најбитније развити модел занатског образовања који одговара потребама привреде и нашем менталитету и култури.

"Оно што је тешко и што је озбиљан следећи корак – како их заинтересовати за рад у области металске, дрвопрерађивачке, кожарске, ту је потребно да развијамо поверење у модел и да мотивишемо ђаке да уписују те профиле", каже министар образовања, науке и технолошког развоја Срђан Вербић.

Одмах по потписивању Меморандума, део аустријске помоћи Србији председник Привредне коморе Аустрије уручио је српском колеги. Оценивши да је дуално образовање у Србији дете које тек треба да расте – и дарује, али и Привредна комора Србије модернизује, председнику Коморе уручио је чек од 10.000 евра помоћи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи