Читај ми!

Битка за опстанак РТБ "Бор"

У Рударско-топионичарском басену "Бор" направљен је први корак за утврђивање вишка запослених – радницима који имају 38, 39 и 40 година радног стажа нуди се социјални програм. Резање трошкова намеће никада тежа ситуација на светском тржишту бакра, а Влади је важно да се борски басен очува. Уштеде морају направити брзо, јер је РТБ једно од 17 предузећа које је до маја под заштитом државе, а рок се неће продужавати.

Борски басен има око 5.000 запослених, тако да су зараде велики издатак. Они који испуњавају услове за социјални програм требало би да оду до краја марта. Пријава је у току.

Радник Славољуб каже да ако буде добио социјални програм, ићи ће на село да ојача пољопривреду. "Овај социјални програм би ми добродошао, ја већ радим нешто приватно", каже Раде. Миодраг се пријавио за социјални програм, али не може да иде у пензију јер нема 65 година.

У производњи вишка нема и обим рада се не смањује. Али поред добровољног одласка план прекобројних прави се у непроизводним деловима предузећа где, кажу, постепено мора да буде и принудних одмора и мањих плата.

Благоје Спасковски, генерални директор РТБ "Бор", рекао је да ће се задржати зараде свима који су у директној производњи, а свима у споредним делатностима смањиће се плате реда 150 евра по раднику.

"Послаћемо од 800 до 900 радника преко социјалног програма да напусте РТБ 'Бор', а да буду и задовољни, и око 240 радника на плаћено одсуство", каже Спасковски.

Горан Јовановић, председник Самосталног синдиката металаца РТБ "Бор", каже да подржавају све активности за очување компаније, али не на штету запослених.

Са мање радника, резањем трошкова на репроматеријалу, енергентима и администрацији, боље пословање очекују већ у априлу.

"Очекујем да 25 милиона долара буде више пара и да РТБ 'Бор' буде профитабилан. РТБ неће генерисати губитке од четвртог месеца ове године" уверен је Спасковски.

У Влади кажу да је борски басен стратешки важан не само за источну Србију већ и за целу земљу, јер од њега зависи и око 20.000 коопераната. Светски тржишни услови захтевају брзе промене и још брже резултате.

Драган Стевановић, државни секретар Министарства привреде, каже да је то нешто што мора да се уради.

"Ја верујем да је добар део радника и људи у компанији то схватио и мислим да нећемо имати толико проблема са тим, без обзира на то што није популарно некоме смањити плату. Боље да има мању плату 10 или 20 процената него да у неком кратком року сви у Бору остану без плате, односно предузеће престане да ради", каже Стевановић.

Услове диктира светско тржиште, а цена бакра је од прошле године преполовљена. У кризи су и највећи светски рударски гиганти – отпуштају на хиљаде радника, скраћују радно време и затварају руднике.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво