Вучић позива инвеститоре да пребаце посао у Србију

Премијер Србије Александар Вучић посетио је компанију "СР техникс", која се бави ремонтом путничких авиона, и поручио да је Србији потребно више компанија које ће запошљавати младе и стручне људе.

Премијер је истовремено поручио страним инвеститорима да свој посао пребаце у Србију, јер ће више зарађивати, а добити квалитетне раднике.

"Што више оваквих компанија попут 'СР техникса' буде у нашој земљи, то ћемо ми брже мењати систем образовања и Србија ће постати богатија земља", рекао је Вучић приликом посете тој компанији.

Вучић је подсетио да фабрика тренутно запошљава 120 људи, да ће до краја године имати 220 запослених, а у 2017. години још 50, да су 80 одсто радника млади људи до 40 година, а да су плате двоструко веће од просека у Србији, око 1.000 евра.

Премијер је рекао да се нада да ће та компанија, осим административног центра, у Србији проширити и посао, те да би Србији много значило кад би могла да одржава ускотрупне авионе, јер би то био можда и кључни посао у овом тренутку, који би Србији донео приход можда и већи од оног који доноси "Ер Србија".

"То је за нашу земљу велика ствар", рекао је Вучић. 

Према његовим речима, добро је што ће та компанија покушати да врати у Србију стручне људе који су отишли, те да су амбиције у вези са том фирмом много веће од 270 запослених, али да ни то није мало, с обзиром на плате које имају.

Вучић је захвалио запосленима јер су показали да Србија има младе и талентоване људе, а челницима компаније поручио да ће увек имати подршку Владе, која ће се понашати озбиљно и одговорно. 

"СР техникс" запошљава око 3.300 радника широм света, који сервисирају око 1.050 авиона.

Своју администрацију почела је да сели из Цириха у Београд почетком прошле године, када је и званично почео с радом центар пословних процеса те компаније.

Извршни директор групације "СР техникс" Џереми Ремачо пренео је да је извршни одбор пре пар година разматрао пресељење појединих функција и да је договорено да се један број административних услуга пресели у Београд.

"Наши деоничари су пажљиво посматрали претходне фазе и били задовољни. Већи део административних послова биће пресељен у Београд. Имамо план да до средине 2018. у Београду запослимо око 300 људи", објаснио је Ремачо.

Како је рекао, фирма се налази на почетку фазе запошљавања људи са вишим степеном образовања и да је преплављена понудама стручних кадрова.

"Београд и Србија пружају сјајне прилике и очекујемо да ћемо имати одличне пословне резултате", додао је Ремачо.

Седиште "СР техникса" је на аеродрому у Цириху, а та компанија има испоставе у Женеви, Ирској, Малти, Француској, Великој Британији, Шпанији, Аустралији и Малезији, док су продајне просторије на Флориди, у Мумбају, Сингапуру, Сиднеју и Шангају, а тренинг центре у Цириху и Абу Дабију.

О индексу беде и резултатима реформи

Премијер Вучић је изјавио да позиција Србије на Блумберговој листи индекса беде није толико лоша колико изгледа, јер треба имати у виду начин на који се обрачунава, као и чињеницу да је Србија пре само четири године по елементима који се узимају у обзир била у далеко лошијој позицији. 

Вучић је, коментаришући Блумбергову листу индекса беде, по којем је Србија на седмом месту, рекао да је ове године тај индекс 20,2 одсто, а да је у 2011. и 2012. години био 34,1 одсто, односно 31,7 одсто, подсетивши да је то формула која сабира стопу инфлације и стопу незапослености. 

Премијер је подсетио да је стопа инфлације у Србији веома ниска, међу најнижим у Европи, а да је стопа незапослености и даље висока, иако је тенденција таква да се спушта ка 15 одсто.

Циљ је, рекао је Вучић, да стопа незапослености буде још нижа. Вучић је такође напоменуо и да се на тој листи на скали од само два одсто налази чак 50 земаља.

"Није лоша та пројекција Блумберга, али нико није добро проучио о чему се ради. Али, кад људи прочитају наслов и незналице из политичких странака почну да пишу саопштења, а не умеју да израчунају колика је та стопа била 2011. и 2012. године...", рекао је Вучић.

Вучић је нагласио и да ће Србија радити на томе да се сви економски показатељи побољшају, али је и подсетио да је наплата пореза много боља, инфлација готово непостојећа, да до 2020. неће бити ниједна година у рецесији, те да су јавне финансије под контролом.

"Наша инфлација је међу најнижим у Европи, незапосленост није једна од најнижих, али је много нижа него што је била раније и то је одлучан напредак, посебно у стварним бројевима. А постоје људи који кажу да ће у годину дана изменити и земљу и народ, па ћемо бити на првом месту, што није реално", приметио је Вучић. 

Премијер је подсетио и да су ММФ и Светска банка задовољни резултатима Србије.

Замољен да коментарише чињеницу да сви у свету хвале наше реформе, а многи у земљи их критикују, Вучић је рекао да сви људи који критикују наше реформе знају да је Србија на добром путу, "а то што причају или мене мрзе је сасвим друга ствар".  

Можда ни десет људи овде присутних неће гласати за странку којој припадам, прокоментарисао је, али је, како је рекао, неко морао да направи амбијент повољан за инвестиције. 

"Зато и није важно за кога ће ко гласати, јер ако добијете онакве похвале какве смо данас добили од аустријског министра и од многих других, до Меркелове, па нису ти људи глупи, они нешто у томе виде, они знају и разумеју", навео је Вучић. 

Задовољан је због тога, додао је, и зна да и људи овде то знају да цене, да поштују марљивост.

"То да само кибицујете и никад вам ништа не ваља, то је супер, али доведите ви овакве компаније као СРТ", поручио је Вучић. 

Најавио је да ће кроз неколико дана Владичин Хан добити четири нове фабрике, те да ће то бити нови живот за тај град и његове људе. 

Како је приметио, није веровао да ћемо оволико постићи за кратко време, изразивши уверење да до 2020. нећемо имати ниједну годину без привредног раста, а да би он 2017. могао да буде чак и плус четири одсто уколико Србија буде имала пројекте попут овог данашњег. 

"Србија граби према ЕУ и ка бољем стандарду људи и зато немам проблем с тим да нас критикују. Можете да ме волите или не, али све што сам рекао је тачно", поручио је Вучић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво