Читај ми!

“Закон о платама не желе они који се плаше транспарентне зараде“

Накнада за минули рад се неће мењати, као ни накнаде за боловање и годишње одморе, које ће се и даље рачунати на основу просечне плате у претходних 12 месеци, а тражиће се и већа одговорност руководилаца у органима локалних самоуправа, рекла је за РТС потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички. "Сутра очекујем договор", поручила је министарка.

Савез самосталних синдиката Србије и Уједињени синдикати "Независност" организовали су ове недеље штрајк упозорења тражећи повлачење Закона о платама запослених у јавном сектору. За сутра је заказан састанак код премијера.

Синдикати су навели да су задовољни решењем за минули рад и накнаде за зараде.

"Предвиђено је, када је реч о минулом раду, да он остане као што је био до сада, исто је дефинисан, потпуно у складу са Законом о раду", истакла је министарка Удовички.

Према њеним речима, оригинални предлог није био да се укине минули рад, него да се законом уведе напредовање у каријери, али се од тога, током преговора, одустало.

Нацрт закона предвиђа да се, када су у питању накнаде за боловање и одмор, у једном делу система оне рачунају на основу основне плате, а у другом на основу просечне зарађене плате, рекла је Удовички.

"Као y здравству, где постоје велике разлике у односу на основну плату, за које се надамо да ће се унети као редован део коефицијента, увећати коефицијент. Одустали смо и од тога, остаје просечна плата за 12 месеци, за цео систем", рекла је министарка.

У најновијем предлогу појавили су се чланови којих није било у претходном. Тако у члану 39 пише да ће сва давања, као што су накнаде за боловања или годишње одморе, бити исплаћивана само уколико има средстава у буџету.

Удовички је рекла да су основице за плате које зависе од буџета локалних самоуправа новина, пошто ће за локалне самоуправе коефицијенти бити сви исти, што раније није био случај.

Министарка је члан 39 протумачила у смислу да, како је рекла, постоји логична могућност да буџети различитих локалних самоуправа не могу да покрију све расходе.

"Тај члан се односи на обавезу руководиоца органа да тако руководи, да се уклопи у буџетско ограничење. Не можете да ангажујете рад, плаћате прековремено, не узимајући у обзир да се плаћа минули рад и боловање, и да на крају године кажете да фали новца", истакла је Удовички.

Говорећи о сарадњи са министром Вујовићем, који је изгледао мање попустљив у преговорима, Удовички је рекла да им је у економској логици све било јасно, али да је правни систем Србије сложен, те да је разумела ситуацију у којој су синдикати.

"Он само жели да буде сигуран да је Закон тако написан, да је јасно да руководилац, који одговара за финансијско трошење своје организације, мора да своје пословање уклопи у буџет", рекла је министарка.

Синдикати траже гаранције као да не верују министрима, већ само премијеру и зато иду код њега на састанак. Удовички сматра да радници немају разлога да буду против новог закона.

"Заиста верујем да је ово закон који може да не жели једино неко ко се плаши тога да се његова зарада види транспарентно у каталогу", истакла је министарка.

Удовички је објаснила да систем који су дизајнирали веома личи на системе са напредовањем и вредновањем рада, платним групама и платним разредима, у које се уклапа широк спектар запослених у општој држави, и који су уобичајени.

"Оно што нам се замера, да у то не улазе јавна предузећа, то би било апсолутно неуобичајено, јер она послују по другачијим, корпоративним принципима", рекла је министарка.

Према њеним речима, посебни закони ће до краја одредити како ће се за које радно место одредити плата.

"Неће бити лако, јер поред одређивања зарада, мора за сваки ресор да се одговори на нека тешка питања, као на пример како ће се појачати дисциплина како да, кад некоме платите више, платите му више за већи рад, а не за као бајаги рад", сматра Удовички.

Ипак, министарка је оптимиста и сутра очекује договор.

"Ту ће бити синдикати и независна тела, представници органа којима се, на овај начин, најављује да се неће одмах мењати неки елементи у њиховим системима", истакла је Удовички.

Министарка је нагласила да се разговори воде све време, да се ради годину и по и да је то индикатор колико тешко сложене информације продиру одоздо нагоре.

Удовички је истакла да су каталози скоро готови, али да је регулација сложена, а однос овог закона и оних који тек треба да се донесу сложен.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво