Читај ми!

Мање субвенције за ратаре, премије за млеко остају исте

Уредбом Владе Србије о расподели подстицаја у пољопривреди у 2016, субвенције за ратарску производњу смањене су на 4.000 динара по хектару, док ће премије за млеко остати седам динара по литру.

Нова уредба, коју је Влада усвојила 30. јануара, предвиђа да основни подстицај за биљну производњу буде 2.000 динара по хектару, док је исти износ по хектару предвиђен и за регрес за ђубриво.

Субвенције за ратарску производњу по хектару у 2015. биле су 12.000 динара, од чега 6.000 динара у новцу и 6.000 динара за минерално ђубриво и гориво. Право на њих имала су регистрована газдинства за највише 20 хектара.

Подстицаји у сточарству кретаће се од 60 динара за родитељске кокошке до 25.000 динара по грлу за приплодне млечне и товне краве.

Уредбом су предвиђени и подстицаји за квалитетне приплодне матице шарана и пастрмке, од по 500 и 300 динара по грлу, док су подстицаји за производњу конзумне рибе 10 динара по произведеном килограму.

Подстицаји за кошнице пчела биће 600 динара по кошници.

Директна плаћања за подстицаје пољопривредницима, како је наведено у Уредби, износиће око 16,9 милијарди динара, од чега је за премије за млеко опредељено 3,4 милијарде, за основне подстицаје за биљну производњу и за регрес за ђубриво по око 3,5 милијарди, а за регрес за трошкове складиштења у јавним складиштима 500.000 динара.

За органску производњу у овој години предвиђено је 92 милиона динара, а за очување биљних и животињских генетичких ресурса 58 милиона динара.

За кредитну подршку пољопривреди обезбеђено је 600 милиона, а за посебне подстицаје је око 232 милиона динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво