"Геокс" у Врању уз подршку Владе

Отварајући фабрику "Геокс" у Врању премијер Александар Вучић је рекао да је дошло време да Србија промени однос према најсиромашнијем делу народа, да ће вредни Врањанци сада имати сигуран и добар посао, и да је то доказ да се марљив рад исплати.

"Градићемо и даље инфраструктуру у овим општинама, Влада ће и даље помагати долазак страних инвестирора, а деца ће имати будућност", поручио је премијер, захваливши италијанском амбасадору Ђузепе Манцеу, али пре свега компанији "Геокс", која је решила да овако велику и значајну фабрику гради у Врању. 

"Влада ће помоћи јачање приватног сектора", посебно је истакао премијер, и додао да је Влада Србије сада оставила више новца у буџету управо за приватни сектор.

Од храбрих Врањанаца, приметио је, очекује да такве подстицаје искористе и уђу у приватни бизнис. 

Вучић је подсетио да су у Врању и Пчињском округу увек живели људи који су само желели да раде, који су увек били уз своју земљу, тражили мање од других, државу увек поштовали и волели, "иако их држава није увек сасвим најбоље разумела". 

"Није их разумела ни онда када су у само неколико година, као руком однесене, отишле и нетрагом нестале фабрике, које су људи у Пчињском округу деценијама стварали. Није их схватала и када је допустила да велики број људи буде сиромашан, а они који су преко ноћи постали богати, јер држава је 'гласно ћутала' и 'отворено жмурила' на пљачку и отимање народне имовине, није имао ко да казни и готово да се могу пребојати на прсте једне руке", подсетио је премијер Вучић.

Према његовим речима, попадао је југ Србије, земља је гутала путеве, али их нико није поправљао. Вучић је додао да је Врање било далеко од очију Београда, а људи су спас тражили одласком у у друге велике српске центре, само да би имали прилику да раде и изборе се за пристојан живот својих породица.

"Дошло је време да Србија промени свој однос према сиромашнијем делу свог народа, да почне убрзано да гради путеве, комуникације, инфдрастурктуреу, да помаже долазак страних инвестиртора, да Врање оживи, Владичин Хан да види перспективу, да Трговишту помогнемо више него икада...", оценио је премијер и додао: "Да вредни Врањанци и сви други буду поново поносни на себе, да деца Врања имају будућност, ако су радна и марљива, јер за лење успеха неће бити".

Премијер је истакао да ће влада давати више онима који улажу свој новац у општине у Пчињском, Јабланичком, Пиротском, Нишавском и Топличком округу.

"Ту политику Влада ће наставити, јер жели да имате будућност, а не да размишљате како ћете да одете у Београд или бели свет да бисте преживели", обећао је премијер.

Радницима нове и модерне фабрике захвалио је на марљивости и посвећености послу, пожелео им још много фабрика.

"И да се заједнички радујемо, а да оно што данас имамо као наду преточимо у заједничка постигнућа", поручио је Вучић.

Поручио је грађанима да ће Влада улагати у опоравак и изградњу југа земље, јер Србија, како је рекао, није само Беоргад.  

Вучић је, после отварања фабрике "Геокс" у Врању, која ће запослити 1.250 радника, разговарао са грађанима, који су се окупили испред зграде и захвалио им на трпељивости и стрпљењу. 

Врпцу су свечано пресекли премијер Вучић, директор "Геокса" Марио Морети Полегато и градоначелник Врања Зоран Антић, после чега су кренули у обилазак постројења. 

Свечаном отварању присуствовао је и први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић, који је 2012. и поставио камен темељац за изградњу фабрике, као и министар привреде Жељко Сертић.

Дачић је новинарима после церемоније рекао да је данашњи догађај најбољи показатељ добре сарадње чланова Владе Србије, будући да је пројекат реализован у последње три године.

"Драго ми је што је пројекат реализован и што камен темељац који сам ја поставио није остао само камен темељац", рекао је Дачић.

Како је рекао, влада жели да се и југ Србије брзо развија, јер је дуго година био запостављен.

"Ово је велики догађај за целу Србију, јер може само да нам импонује да велика компанија улаже у Србију", рекао је Дачић који верује да ће "Геокс" дуго остати у Србији.

Дачић је подвукао да влада ради на консолидацији буџета и привредном расту, којег не може да буде без страних инвстиција, које с друге стране не долазе ако земља није политички стабилна.

Власник и председник компаније "Геокс" Марио Морети Полегато подсетио је да је уговор за изградњу фабрике, која се простире на 100.000 метара квадратних, од којих је 21.000 метара квадратих покривено, потписан 2012. године.

Наводећи да ће бити запослено 1.250 радника, Полегато је рекао да замисао није била да се изгради само фабрика, већ да се у Врање, на просторе познате по занатима, доведе нова технологија за израду обуће познате свуда у свету.

Полегато је рекао да је "Геокс" прва италијанска фабрика међу светским лидерима у производњи обуће за свакодневну употребу и да има 1.250 продавница широм света, а 30.000 радника.

Наводећи да међународна заједница жели да покрене економију инвесицијама у технологије, Полегато је рекао да "Геокс" улаже два одсто од укупног промета у технологију, а да се доста улаже и у образовање и обуку, те да ће тако бити и у Врању.

"Од овог пројекта користи ће имати и Геокс и Србија", истакао је Полегато.

Према његовим речима, у фабрици у Врању производиће се обућа високе технологије намењена земљама које су у хладним подручјима.

Амбасадор Италије у Србији Ђузепе Манцо рекао је да је велика ствар што је у Врању присустна породица Полегато, која у Врање не доноси само посао, вех и културу пословања.

Амбасадор је навео да фабрика "Геокс" није ни постојала када је "Коштана" из Врања производила више од 30.000 пари ципела дневно, што значи да се та италијанска група изградила за 20 година и постала једна од већих компанија у Европи.

"Долазак 'Геокса' у Врање значајан је због историје те фирме која може да буде пример за младе са идејама како да уз помоћ власти и различитих предузетника попут 'Геокса' побољшају своју будућност, али и будућност Србије", рекао је Манцо.

Према најавама, "Геокс" намерава да годишње производи 1.250.000 пари женске модне обуће високог квалитета.

У изградњу фабрике италијанска компанија уложила је 15,8 милиона евра, док Влада Србије изградњу и отварање субвенционише са 11,25 милиона евра, односно са 9.000 евра по сваком новоотвореном радном месту.

То је прва италијанска фабрика која је изграђена у индустријској зони у Врању.

Влада је, такође, Врању дала 100 милиона динара за уређење земљишта у Слободној зони, што је био предуслов да може да почне изградња фабрике.

Град Врање је по уговору завршио комплетну инфраструктуру у том делу  индустријске зоне Бунушевац, а у плану је и изградња обилазнице.

Уговор о изградњи фабрике потписан је у октобру 2012.

Група "Геокс" присутна је у 114 земаља, у око 10.000 продавница, а поседује око 1.200 радњи у којима се продаје само марка "Геокс".

Остварује 70 одсто свог промета изван Италије, а у 2014. остварила је приходе у висини од 824,2 милиона евра.

За то предузеће ради 30.000 радника, како запослених, тако и спољних сарадника.
Производни асортиман обухвата женску и дечју класичну, бизнис, спортску и модну одећу и обућу. 

Италијанска компанија има производне погоне у Кини, Вијетнаму, Индонезији, Јужној Кореји и Бразилу.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво