Банатски произвођачи пронашли рачуницу и оживели фарму свиња

Цена живе мере свиња трећи пут за годину дана пала је испод границе рентабилности. Тренутно са 110 динара за килограм, стварају се губици од 1.000 до 1.200 динара по комаду, кажу банатски произвођачи свиња. И поред овако суморне статистике, двојица произвођача су се удружила и оживела фарму свиња која није радила 30 година.

Фарма свиња породице Вигњевић из Лазарева код Зрењанина пре ове била је пуна – далеке 1986. године. Ни сада не би било 300 свиња у турнусу да машинском инжењеру Сими Вигњевићу пословну сарадњу није предложио доктор ветерине Александар Родић.

"Избор прасади је његов, избор хране је његов, а што се тиче храњења, то преузимам ја – од прављења хране и осталог. Турнус нам траје нека три до три и по месеца у зависности од тога каква се класа добије, да ли су мање или веће тежине", каже Симо Вигњевић.

Ортачко удружење мучи ниска цена товљеника и увоз јефтиног меса, али су засад успели да обезбеде сигуран пласман у кланицу "Мркшићеви салаши", која има другачију пословну политику.

"То су свиње које су данас на фарми, а сутра у малопродајним објектима. Реч је о свежем месу, које људи препознају, за разлику од увозног меса, које је пар пута замрзавано и одмрзавано", наглашава ветеринар Александар Родић.

Приликом удруживања за тов свиња, кажу стручњаци, најбоље је да кланице преузму обавезу организатора производње, да у систем укључе произвођаче сточне хране и фарме које би производиле прасад.

"Сматрам да би било најбоље можда неки задружни вид организовања тих пољопривредних произвођача, као и да се потписују уговори са кланицама, јер само тако ће они знати да имају сигуран откуп на годишњем нивоу", каже Гордана Аћимац из Пољопривредне стручне службе Зрењанина.

У Европској унији су произвођачи често и акционари у кланицама, а код нас удружења сточара покушавају да утичу на побољшање статуса усмеравајући своје предлоге ка држави. Један је да се забрани увоз живих товљеника, јер су тренутно они који се производе у Србији најјефтинији у Европи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи