Табаковић: Померање девизног курса није забрињавајуће

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић каже да је тренутно слабљење динара узорковано појачним потребма за плаћањем и увозом енергената.

Померање девизног курса није забрињавајуће и сезонског је карактета, каже гувернер Јоргованка Табаковић. 

Јоргованка Табаковић је новинарима у НБС казала да је тренутно слабљење динара узорковано појачним потребма за плаћањем и увозом енергената.

Табаковић је подсетила да је од почетка године до данас динар ослабио према евру 1,1 одсто и да је НБС на међубанкарском девизном тржишту продала 150 милиона евра како би се спречило веће дневно померање курса.

Она је истакла да није могуће проценити какав ће бити девизни курс у наредном периоду и указала да на то утичу спољне околности на које Србија не може да утиче.

По речима гувернера, одржавање стабилности девизног курса помоћу девизних резерви не може да се сматра трошком. Како је навела, нето ефекат интервенција НБС на међубанкарском девизном тржишту прошле године био је позитиван.

Даљи смер монетарне политике одређиваће, како је рекла, околности и неће бити забрињавајућих потеза.

"На Србију много много више дешавања у Америчким федералним резервама, док је политика Европске централне банке битна због тога што две трећине банака које послују на овом тржишту има матичне банке у европским земљама", казала је Табаковић.

НБС је потисала Меморандум о сарадњи са Економским факултетом у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи